Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är väldigt glada"

Annons

Det var i slutet av maj i år som landstinget i samråd med kommunen valde att satsa på och genomförde biologisk rening i Pärlby.

En bakterie som älskar föroreningar spreds i stora mängder med hjälp av vattenspridare över det förorenade området på ungefär tio gånger femton meter. Med hjälp av rör fördes bakterier också ned till grundvattnet.

- I slutet av september gjorde vi uppföljande mätningar och resultaten kom i oktober och november. De visar att halterna av föroreningar minskat väldigt mycket och kommer att fortsätta minska. Bakterierna fortsätter nämligen att arbeta ända tills alla föroreningar är borta. Då dör även bakterierna, upplyser Dan Romell.

Häromdagen besökte han kommunens miljöchef Göran Eriksson i Ludvika och lade fram siffrorna från höstens mätningar. Bakterierna har angripit såväl olje-, diesel- och bensinrester som föroreningar bestående av gammal lacknafta.

- Den biologiska saneringen blev väldigt lyckad. Det här är en metod för framtiden. Hittills har man ju valt att sanera förorenade marker genom att gräva upp och köra bort massorna. Alla dessa transporter orsakar i sig miljöproblem och dessutom kommer man ändå inte åt föroreningar på djupet, konstaterar Göran Eriksson.

Han utesluter inte att bensin- och oljebolag i framtiden främst kommer att använda "bakteriemetoden" vid rening av gamla mackområden.

- Utvecklas metoden kan den vara intressant i väldigt många sammanhang, till exempel på alla ställen där man hanterar oljeprodukter.

Skulle bakterier kunna sättas in på järnvägsområdet i Ludvika där mätningar i slutet av 90-talet avslöjade rester av smörjoljor och diesel?

- Varför inte? Det skulle kunna vara ett bra alternativ, gissar kommunens miljöchef.

Landstingets miljöchef hoppas att detta var första och sista gången landstinget lade tid och pengar på en miljösanering.

- Men om det skulle bli aktuellt så vet vi att det här är en metod som fungerar. Själva saneringen i Pärlby kostade landstinget omkring 100 000 kronor. Hade vi satsat på en konventionell sanering med grävning och borttransport av massor hade det nog blivit minst dubbelt så dyrt, säger Dan Romell.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons