Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Vi är oskyldiga offer

Annons

För ett par år sedan flydde Muhamud Mohamem inbördeskriget i Somalia. Ett land söndertrasat av klanfejder som skördat hundratusentals liv.

I dagarna fick Muhamud sitt andra negativa besked på sin asylansökan.

Det betyder att han inte längre har rättighet att fortsätta sina studier i svenska språket. Eftersom Somalia saknar centralregering får Sverige inte heller avvisa honom till hemlandet.

Somalia har varit utan regeringsstyre sedan 1991. Återuppbygnaden av landet kommer att ta lång tid och målet är att allmänna val ska kunna hållas om tre till fem år.

- Vi är oskyldiga offer för inbördeskriget och Migrationsverkets dåliga policy. Vi faller mellan stolarna i systemet, säger han.

Mohamud känner att samhället ser honom och hans kamrater i samma situation som en kostsam belastning.

- Vi vill inte vara syndabockar längre. Därför vill vi nu gå ut och berätta för folk om vilka vi är, att vi har en kultur och egna värderingar, säger han.

Han är beredd att ställa upp och berätta i skolor, föreningar och andra som är intresserade av att få veta mer om hur det är att leva som asylsökande flykting.

- Den psykiska pressen på oss är hård, många av oss är deprimerade. Det är vad människor ser av oss, men nu vill jag visa att vi har något annat också.

Majvor Skoglund, chef på Migrationsverket i Hedemora, konstaterar att Mohamud inte längre har rätt att fortsätta studera i och med avslaget på asylansökan.

- Enligt våra direktiv från högre ort får inte den som fått beslut fortsätta läsa svenska för invandrare.

Att länder som saknar regeringsstyre inte får ta emot hemvändande kallas på Migrationsverkets språk för verkställighetshinder.

- Det är fler länder än Somalia som saknar regering, exempelvis Irak, säger Skoglund.

- Mohamud är fortsatt inskriven hos oss och kan få praktik via sin handledare, så han behöver inte alls gå sysslolös. Han lämnas inte vind för våg.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons