Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är inte så oroliga för gasolen"

/
  • Van vid gasol. Maj-Britt Gustavsson lagar mat i den nya husvagnen. Hon är själv van vid att använda gasol, men tror att många inte är lika noggranna.  Foto: Johan Larsson
  •  Foto: Lars Dafgård
  •  Foto: Lars Dafgård
  • Nybesiktigad. Gösta och Maj-Britt Gustavsson har precis köpt ny husvagn och är därför inte särskilt oroliga för en gasolycka. Men de tror att det är många som slarvar med gasolen.  Foto: Johan Larsson

Annons

Gasol är en kvävande gas som kan vara farlig på flera sätt. Eftersom gasen är tung pressar den undan syret och under natten kan man kvävas i sömnen.

- Men gasol är även lättantändligt. Finns det ett tänt stearinljus eller ett elektriskt element i närheten kan det bli en kraftig explosion, säger Johan Rune, styrkeledare på Räddningstjänsten i Falun.

Sedan 2002 genomför Svensk Bilprovning en obligatorisk besiktning av husvagnars gasolinstallationer. Förra året besiktigades 76 000 husvagnar och 3 600 underkändes vid gaskontrollen. I Dalarnas län fanns det vid årsskiftet 9 500 husvagnar i trafik.

- För den som har en husvagn på fast campingplats erbjuder vi en tjänst där vi kommer ut till campingen. Men då är det bra att gå ihop ett antal husvagnar, säger Gun- Britt Ljungdahl, statistikansvarig vid Svensk Bilprovning.

Ansvaret för att inspektera gasinstallationer i sommarstugor och villor är fastighetsägarens. Den som känner sig lite orolig men inte vill kosta på sig att anlita en gasinspektör kan göra en egen kontroll. Under dagtid kan man ofta använda näsan. Ett illaluktande ämne är tillsatt i gasolen för att man lättare ska känna om det finns en läcka. Ett annat tips är att ta en blomflaska med vatten och såpa och spraya på kopplingar och slangar. Om det pyser och blir små bubblor behövs tätning.

- Oftast läcker det från ventilen högst upp på gasflaskan eller slangarna till och från denna. Man kan också kontrollera så att slangarna inte ligger i kläm till själva förbrukaren, som ofta är en gammal spis eller ett kylskåp, säger Johan Rune.

Regler för hur mycket gas man får förvara och var gasolbehållaren ska placeras finns också. Till exempel får den aldrig förvaras i källaren. Då kan i värsta fall hela källarplanet fyllas med gas.

Paret Gustavsson har kommer från Göteborg och bor på Mellsta camping i sin ettåriga husvagn. De har papper från besiktningen som garanterar att gasinstallationen ska vara säker. Samtidigt menar Gösta Gustavsson att det är marigt med gasol.

- Eftersom husvagnen är alldeles ny är jag inte så orolig. Den här gasanläggningen går att stänga av också. Men i gamla husvagnar är det nog värre. Sen är det viktigt att byta ut slangarna om de har torrsprickor, säger han.

Maj-Britt Gustavsson tycker att gasspis är mycket bättre än spritkök. Hon funderar inte så mycket över vad som kan hända.

- Vi har alltid haft gasspis och det har aldrig hänt något. Sen tror jag i och för sig att många som har gasol är väldigt slarviga, säger hon.

Mer läsning

Annons