Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är ett bra team som splittras"

Annons

Det är två av rösterna på försäkringskassans kontor i Ludvika.

I slutet av 80-talet jobbade 60 personer där. Nu är det 20. Snart är det bara 10.

Man har rymliga lokaler - men liten personal. Besparingskraven uppifrån gör att kontoret i framtiden bara kommer att husera handläggarna för rehabiliteringsärenden. De är tio stycken.

Mellan 15 och 20 personer i länet ska sägas upp. Vilka vet man inte, men på kontoret i Ludvika är personalen oroad och lite besviken.

- Det är fruktansvärt. Jag har varit anställd i över 30 år och sett fram emot tjänstepension vid 60 års ålder. Nu försvinner tryggheten, säger en av de anställda.

- Jag känner sorg inför det här. Vi är ett bra team som splittras, säger en annan.

Meningen är att mer ska skötas per telefon och via internet. Expertisen på vissa områden ska sitta samlad i Borlänge och Falun. I Ludvika ska finnas en krympt kundmottagning och rehabiliteringshandläggarna.

Anledningen att besparingarna på 15 miljoner drabbar försäkringskassan i Dalarna just nu, är regeringens minskade anslag. Men personalens flytt hade kommit förr eller senare ändå, det har bestämts sedan länge från centralt håll. Verksamheten ska centraliseras.

De anställda som NLT pratar med under fredagen tror att de som blir kvar kommer att hamna under samma tak som andra myndigheter.

- Meningen är att vi ska samverka med arbetsförmedlingen och skattemyndigheten; att vi ska sitta ihop någonstans. Om de vill ha oss där.

Någon tror att samarbetet inom försäkringskassan kommer att bli lidande. Nu kan de nå varandra tvärs över korridoren - i framtiden kommer de att sitta flera mil ifrån varandra.

- Den kompetensen vi har tillsammans är väldigt värdefull. Kunden tycker att den kommer till försäkringskassan. Nu blir det ett specialistcenter. Vi på "rehab" kan ju inte allt.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons