Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VG till årets studenter

Annons

-I fjol skämdes jag för Högbergsskolan, i år är jag mer än stolt över hur eleverna har hanterat det här, sa utbildningschef Åke Sandberg när vi stötte ihop i vimlet av glada elever.

-Hade fjolårets överdrifter upprepats i år hade vi tvingats ta oss en rejäl funderare på om vi inte borde lägga ner den här gamla traditionen, men nu är jag mer än nöjd med elevernas agerande, sade Sandberg som en gång själv lämnade Högbergsskolan som student.

Var det lika stökigt då?

- Nej, jag gick ut under den där period på sextiotalet då det nästan var en smula suspekt med vit mössa och studentikosa traditioner, så det problemet uppstod aldrig, sade Åke Sandberg som gång på gång framhöll sin studentkull som goda föredömen för framtida studenter vid skolan.

Ordningen var så uppseendeväckande god att man till och med kom iväg från skolan en kvart för tidigt. Tidigare har man snarare varit mer än halvtimmen försenade och i kaos.

Polisen Hasse Söderqvist, som stod posterad vid Gamla Bryggeriet för att övervaka det hela, stämde spontant in i hyllnings-kören och berättade att de två polispatruller som, under hans ledning, bevakade arrangemanget inte såg någon anledning att ingripa på något sätt mot ordningen och från socialarbetarna, från Ludvika och Smedjebacken, som också bevakade "säck-sekten" hördes samma tongångar.

Den traditionella säckpromenaden från Högbergsskolan till Forsbron gick alltså smärtfritt den här gången, i motsats till fjolårets upplaga där man till och med langade alltför stark dricka till deltagarna från mobila vätskekontroller i form av privata följebilar där bakluckorna gick som lärkvingar.

- Det gjorde säkerligen sitt till att vi "skramlade med kastrullocken" och gick ut i pressen och berättade vilka regler som gällde för att traditionen skall få fort- leva, sade Söderqvist.

Traditionen, ja.

Den härstammar från den tid man fortfarande hade muntliga prov och fram till examensdagen var i händerna på mer eller mindre vänligt inställda censorer som kunde underkänna den blivande studenten vid avslutande förhöret. Mer än en blivande student har fått dråpslaget och fått smyga ut bakvägen medan kompisarna blivit blombehängda på skolgården. Grymt, i ordets egentliga betydelse.

Traditionen att vandra, iklädd säck och med ena foten i rännstenen, till Forsbron och liera sig med makterna genom att kasta i ett lyckobringande mynt med sitt årtal på är lika gammal som Ludvika haft egen studentgång, berättar Sören Ekebjörns som var med i den första kullen.

1948 var året och studenterna planterade eken vid Stadshuset.

Det blir nog säckgång även 2007.

Fråga Åke Sandberg och Hasse Söderqvist.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons