Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner mot seniorer

Annons

I SHC:s lag fanns bland andra den hårdskjutande backen Lars Boström, den tekniske forwarden Björn "Skrote" Eriksson och målvakterna Gert Gustafsson och Tom Lien som ansågs höra till de bästa i serien.

"SMHC-kostymen" (Smedjebacken-Morgårdshammar hockey) hängdes in i garderoben i samma veva som laget tog klivet upp i tvåan.

Att ishallen kom till blev ett stort lyft minns tränaren Anders Folkeson:

- Det var en rolig tid, hela laget var ju med och byggde hallen.

Med väggar och tak över ortens hockeyarena blev det också bättre och stabilare fart på skridskorna. SHC har visserligen inte blivit ett elitserielag (ännu), men väl etablerat sig i division II.

En notering i sammanhanget är att i stort sett hela laget bestod av Smedjebacksbor, och att nästan alla fortfarande bor kvar i kommunen. Backen Janne Hall och målvakten Tom Lien utgör undantagen med postadresserna Västervik respektive Falun.

Med sådan stabilitet i botten har det heller inte varit så svårt för tränaren och hockeyfantasten Anders Folkeson att blåsa liv i nostalgin tio år efter att ishallen stod klar. Samma lag som skrinnade ut på isen 1987 samlades ihop och trimmades vid några träningar.

Sedan blev det match-mot SHC:s A-lag. Att det var en vänskapsmatch ursäktar inte helt matchutgången:

- Veteranerna vann med 9-3, säger Anders Folkeson.

Att det inte blev någon tuffare tillställning gav gamlingarna chansen att briljera:

- De var ju väldigt skickliga på att spela puck, tillägger tränare Folkeson och menar lite blygsamt att det var en av förklaringarna till den kanske något snöpliga förlusten för seniorlaget.

Tio år efter den matchen är det i alla fall dags igen. Fundiahallen fyller 20 år. Därför är det högaktuellt med "20-årsmatchen". Och laget är fortfarande intakt. Skillnaden mot förra gången är att nu har samtliga spelare med råge kvalat in bland veteranerna (gränsen går vid 35 år).

Till lagets ynglingar hör Lennart "Lelle" Hurnasti och Kent Dorg, födda 1962 respektive 1960. Äldst är Kurt "Lallis" Johansson, född 1955.

Och motståndare är förstås SHC:s A-lag, säsongen 2006/ 2007.

- Det här är jättekul, tycker Anders Folkeson som förstås är den som tränar laget.

Det publika intresset för tio år sedan var stort, och det lär inte ha minskat. Snarare torde det vara tvärtom.

Även om Folkeson gissar att motståndet blir tuffare den här gången, tror han i alla fall att hans gäng fortfarande kan det där med att lira hockey.

- Det finns flera som fortfarande är i mycket fin form.

Och när spelas matchen då?

- Det blir fredagen den 29 december, med nedsläpp klockan 19.00.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons