Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner firade fem år i orienteringsskogen

Annons

Denna lite gråa och kalla förmiddag startade 116 män och kvinnor på banor lagda av Ingvar Arvidsson i den lättlöpta Dammsjöterrängen.

- Det här är en historisk plats. Precis där vi har målet i dag låg målet för första riksmästerskapet (nuvarande SM) i budkavleorientering och året var 1934. Starten var i Köningshyttan och en av växlingarna låg i Risshyttan. Domnarvet vann och det var Tage Eriksson som förde lagets budkavle i mål som segrare, berättar Bengt Swenson en av de drivande bakom Dala Veteran orientering.

Under de fem åren har cirka 12 500 starter gjorts i Dala Veteran orientering.

När veteraner, några en bra bit över 80 år gamla, ger sig ut på orienteringsbanor i skogen kan det för de som inte känner orienteringssläktet så väl tyckas vara ett vågspel, risk för olyckor.

- På alla dess år känner jag bara till ett fall där en av deltagarna skadat sig. Vid en tävling var det en av deltagarna som slog i ett knä i en sten och måste sys, men det är allt, berättar Bengt Swenson.

Till tisdagens tävling kom deltagarna från många olika Dalaklubbar, men även från bland annat Sala, Gävle, Valbo och Hofors.

Efter tävlingen var det som vanligt orienteringssnack och god samvaro i samband med att deltagarna avnjöt sitt medhavda fika.

- Det här om något kan verkligen kallas friskvård, säger Bore Nyberg, en av orienteringsveteranerna i Säterbygdens OK som arrangerade tävlingen.

Efter den 28 juni och tävlingen i Vansbro görs ett litet sommaruppehåll, men sedan fortsätter tävlingarna i höst med första hösttävlingen i Domnarvet den 2 augusti.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons