Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Venjan laddar inför 400-årsjubiléet

Annons

Det var lite antikrundan över kommunalhuset, för på plats fanns Karin Hammar från Skansens glashytta, spänt väntande på att Venjansborna skulle komma in med sina gamla Johannisholmsglas. Glasbruket på Skansen, som Karin Hammar driver i tredje generation, har byggts med hjälp av ritningar från Johannisholms glasbruk som lades ner 1855. Karin Hammar planerar nu att tillverka glas i Johannisholmsstil till Venjans 400-årsjubiléum, och under dagen kom flera Venjanbor in med vad som kan ha varit Johannisholmsglas.

- Allra helst hade jag velat hittat några gamla snapsglas, sade Karin Hammar.

Ungdomsskytteföreningen i Venjan invigde också sin nya skjuthall. Pengarna till bygget kommer från ett EU-projekt och sponsorer och nu finns tio nya banor i lokaler som tidigare tillhörde hemslöjden. Idag har föreningen cirka 50 medlemmar och Göran Andersson, som spenderat många ideella timmar för att få hallen färdig, var nöjd efter invigningen.

- Vi hoppas få hit ännu fler unga, sade han.

Släktforskaren Leif Mörkfors tog emot foton i kommunalhuset. Han har under de senaste tio åren skrapat ihop 20 000 gamla bilder på människor, varav några kommer att finnas med i hans bok som kommer nästa år, lagom till 400-årsfesten.

- Man måste nog vara galen för att hålla på med det här. Men för varje klarhet jag bringa kring släktskapen mellan människor, blir jag oerhört glad, sade han.

JONAS GREN

Mer läsning

Annons