Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får bragdguldet?

Annons

GLÖDHETA

TRE KRONOR
Vilket mål! Nicklas Lidströms mäktiga slagskott i krysset, som betydde 3–2 och blev helt avgörande i finalen mot Finland, är något av det värsta jag skådat. Äntligen fick den ”gyllene generationen”, med ”Foppa”, ”Sudden” och Lidström i spetsen, vinna det så hett eftertraktade OS-guldet. Att sedan Tre Kronor spädde på med att starkt nederlagstippat också bli världsmästare understryker bara svensk ishockeys bragd i våras.

VARMA

BJÖRN LIND
Individuellt och lagguld i sprint vid OS. Och som han utklassade konkurrenterna. Linds ”känguruhopp” blev en snackis runt om i världen. En explosiv skidåkning på en nivå som tidigare aldrig har skådats. Han var oövervinnerlig?

ANNA-CARIN OLOFSSON
Vem hade trott att lilla Sverige skulle få fram ytterligare en skidskytt av världsklass. Dessutom har ACO redan gjort det som Magdalena Forsberg aldrig gick i land med – vunnit OS-guld. Det blev även ett silver i Sun Sicario i februari för Anna-Carin som surfade på en fantastisk blågul medgångsvåg.

ANJA PÄRSON
Pressad, skadad och irriterad. Efter en trög inledning i pisten tog sig Anja i kragen och fick fart under skidorna igen. Det resulterade i medaljer varav en av absolut ädlaste valör, den i slalom, tagen i bästa Ingemar Stenmark-stil. Vi har blivit vana att Anja skämmer bort oss i samband med stora mästerskap. Hennes framgångar tas liksom för givet. Anjas namn kommer att finnas med i bragdjuryns slutsummering men hon når inte ända fram den här gången heller.

LJUMNA

LAG NORBERG
Vart fjärde år blir vi svenskar curlingexperter. Då lär vi oss betydelsen av termer som boet, tee, skotte, stjäla och tejk. Då är curling stenkul, om uttrycket tillåts. Anette Norberg inspirerade lagkompisarna Eva Lund, Cathrine Lindahl och Anna Svärd till stordåd. Skippern själv satte den avgörande stenen i skiljeomgången mot Schweiz, vilket betydde 7–6. Lite av ”nu eller aldrig” för curlingen.

BJÖRN LIND och THOBIAS FREDRIKSSON
Två guld för Lind och guld (lag) och brons (individuellt) för Fredrikssonpojken. Ett strålande OS för sprintherrarna. Men jag har en känsla av att Björn Lind ensam har betydligt större chans att få bragdjurymedlemmarnas röster.

KALLA

LINA ANDERSSON OCH ANNA DAHLBERG
Lagsprintguldet för dessa två tjejer var inget annat än en? bragd. I det närmaste helt otippade vann Lina och Anna OS-guld efter en stark slutsträcka av den förstnämnda. Ett guld som ändå väger lätt mot flera av konkurrenterna.

SANNA KALLUR
Sanna vann inte bara guld på 100 meter häck i Göteborg utan hon vann också hela svenska folkets hjärtan och respekt. Falutösen är inte numera bara friidrottens stora affischnamn utan hon speglar det friska och fräscha i svensk idrott. Men ändå, ett EM är ett EM och inte ett OS. Medalj av ädlaste valör i Peking om två år kan då få Sanna att bli glödhet.

CHRISTIAN OLSSON
Att komma tillbaka efter den svåra fotskadan var bara det strongt gjort. EM-guldet i tresteg på hemmaplan i dubbelbemärkelse var ett skönt kvitto på att Christian Olsson fortfarande kan nå drömgränsen 18 meter. Vi har blivit bortskämda med medaljer och segrar av Christian.

MARCUS OSCARSSSON
Marcus har tidigare ett OS-guld tillsammans med Henrik Nilsson i K2. Den här gången gjorde Marcus det själv. Individuellt VM-guld på K-1 1000 meter och hastigt och lustigt seglar han upp som ett stort medaljhopp inför OS i Peking 2008. Marcus hade länge ett klistermärke i sittbrunnen där det stod: ”Jag orkar, jag vill, jag kan, jag är bäst”. Vi vet, vi vet?

ANNA LINDBERG
Mamma Ulrika tog OS-guld i München 1972 i höga hopp. Själv gillar Anna de lägre där hon inte sviktar. Guld både på en meters- och tremeterssvikten vid EM. En lättviktare sett ur bragdguldssynvinkel.

JÖRGEN JÖNSSON
Den ursprunglige skåningen som sedan länge ses som värmlänning skrev ett stycke idrottshistoria i våras. OS-guld med Tre Kronor i Turin, VM-guld några veckor senare och en fantastisk säsong fullbordades med SM-guld med Färjestad. Jörgen är nu också på jakt efter Jonas Bergqvists landskampsrekord. Om sex matcher tangerar han den noteringen. Jag kan ändå inte förstå hur Jörgen till att börja med ska kunna bräda lagkompisarna i Tre Kronor. Det är i egenskap av lagmedlem i vårt kanske käraste landslag som Jörgen Jönsson kan få fira bragdguld.

ISKALLA

DAMKRONORNA
Tog sig till OS-final där man som väntat var chanslöst mot Kanada. En bragdmatch dock när USA besegrades i semifinalen efter straffar. Målvakten Kim Martin lagets storstjärna.

ANNIKA SÖRENSTAM
Vi är vana vid att Annika skämmer bort oss år efter år med turneringssegrar. 2006 inget undantag med triumfen i US Open som den största. Annika har ändå inte varit lika dominerande inom golfen som tidigare och hon har också fått bragdguldet en gång tidigare. Därmed är hon iskall.

CAROLINA KLÜFT
EM-guldet var väntat. När fransyskan Barber kastade in handduken blev det ren defilering. Karolina dominerar sjukampen totalt så till den milda grad att den nästan blivit ointressant.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons