Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är han?

/

Vilka är männen som misshandlar kvinnor såväl fysiskt som psykiskt?
Är det vilken man som helst som slår?
Professor Martin Grann, utvecklingschef inom kriminalvården, ger forskningens profilbild av männen som begår våld mot kvinnor.

Annons

– Det finns personer som på rent politisk övertygelse bestämt sig för att det är vilka män som helst som slår kvinnor. Men forskningen visar att det inte är så. De män som slår skiljer sig från andra män, säger Martin Grann.

Det finns inte en gemensam typisk profil för män som begår våld mot kvinnor. I de undergrupper bland männen som slår finns det tydliga skillnader.

En undergrupp där våld mot kvinnor är vanligt och väldigt öppet är i relationer där det förekommer missbruk av alkohol eller droger.

Här är det inte helt ovanligt att båda parter utövar våld. Men eftersom mannens våld oftast är kraftigare är det hans våldshandlingar som anmäls

– Sedan finns det män som slår sina kvinnor för att de vill kontrollera dem, som kanske är extremt svartsjuka och i viss mån kanske bär på ett allmänt hat mot kvinnor. En slags ilskna män som söker sig till kvinnor som de kan kontrollera, säger professor Grann.

– Det finns också en rätt stor grupp män som beter sig tvärtom. De är ganska mjäkiga, nästan toffelhjältar. De slår i vanmakt.

En alkohol- eller drogmissbrukande man som tar itu med problemet och blir nykter, slutar han slå per automatik?

– Ja, i många fall när det är väldigt nära knutet till alkohol eller droger. Men både bland de kontrollerande och toffelhjältarna, kan det förekomma alkohol och droger också, så att det blir kombinationer av olika faktorer så att säga.

Gård et att beskriva vad som ligger bakom den rena maktutövaren?

– Dels finns det män som har vissa typer av beteendestörningar, psykopatiska och antisociala personlighetsstörningar. Det är ganska hänsynslösa män som kan vara manipulativa och charmiga inledningsvis men som bara använder kvinnor för att utnyttja dem. Sedan finns det män som är rädda för sin egen litenhet.

Vad känner de här männen inombords när de har slagit?

– Det är olika. Den som slår mycket i vanmakt den kan vara mycket ångerfull och vill verkligen ta tillbaka allt han har gjort. Sedan finns det en grupp som inte känner någonting alls, som inte förstår problemet. De lägger över problemet på kvinnan.

Mer läsning

Annons