Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veli-Pekka Säikkälä har jobbat nära Löfven i 16 år

/

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä hoppas att Stefan Löfven ska ena partiet.
Näringspolitiken kan också komma att lyftas fram på ett helt annat sätt.
– Det blir fokus på industrifrågor och industriell utveckling, tror Säikkälä

Annons

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, tidigare Borlängebo, har jobbat ihop med Stefan Löfven sedan 1996.

Under Löfvens år som IF Metallordförande, och Säikkäläs som avtalssekreterare, har de kommit riktigt nära varandra.

– Stefan är en väldigt stabil och trygg person. Stabila, trygga personer vågar också göra kompromisser och pröva olika saker. Han är väldigt lyssnande och låter sin omgivning växa.

Veli-Pekka Säikkälä tycker att Löfven är mer eller mindre som klippt och skuren för uppdraget som Socialdemokraternas partiordförande.

– Jag tycker nog att det är så. Han har visat det genom att leda ett förbund när vi har haft en väldig kris. När vi har våra förbundsstyrelsemöten är det väldigt högt i tak och alla kommer till tals.

Samtidigt säger Veli-Pekka Säikkälä att det innebär en förlust för förbundet när han lämnar sin nuvarande post.

– Det är vad jag förstår den första partiordföranden som kommer från fackföreningshåll. Det finns i alla fall ingen förbundsordförande tidigare som blivit ordförande. Det är naturligtvis också en stolthet att vi som förbund kan leverera en partiordförande och statsministerkandidat.

Säikkälä är övertygad om att IF Metall kan vaska fram personer som fyller tomrummet efter Löfven. Det som nu närmast sker är att vice ordförande Anders Ferbe kliver in och tar över.

– Vi blir inte lamslagna på något sätt. Vi har haft förbundsstyrelse nu på eftermiddagen via telefon och vi träffas i nästa vecka. Vi måste fundera på hur vi jobbar fortsättningsvis. Det kommer att fixa sig.

Vad tror du att Löfvens fackliga bakgrund får för betydelse för politiken?

– Jag tror att de frågor som IF Metall och Stefan stått för, att få folk i jobb och näringspolitik, lyfts. När det pratats arbetsmarknad har det pratats mycket tjänstesektor. Jag tror att Stefan kan vara en kraft i att föra in industriperspektivet som vi måste ha för att kunna ha en stark välfärd. Det blir mycket fokus på industrifrågor och industriell utveckling. Näringspolitik helt enkelt.

Du låter hoppfull?

– Ja, partiet är i en djup kris. Jag hoppas att valet av Stefan gör att man kan enas, börja bygga upp partiet och se till att man pratar politik och kan växa sig så starkt att man kan vinna val.

Mer läsning

Annons