Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vedens värde värmer

Annons

I dag hålls den första av Gagnefs auktionsveckas sju auktioner.

Men redan i går inleddes arrangemanget med att det populära tv-programmet Antikrundans värderingsankare Jörgen Martinsson ledde en värderingsdag i folk- parken Ängsholn.

Uppskattningsvis 400 personer besökte parken och ett hundratal av dem hade med sig ett, flera eller många föremål för värdering.

Gunborg Eriksson visade upp en av två trähästar som hennes far Rosendahls Per fått på köpet när han för många år sedan ropade in den ved som fanns i vedlidret hos Hjortmans Lasses i Dala-Floda.

-Den här är värd åtminstone 7 000 kronor, berättade Jörgen Martinsson och tillade att även om den andra hästen har en "mulskada" är paret värt över 10 000 kronor.

Han imponerades också av andra föremål och av auktionsveckan som idé och företeelse:

-Kvaliteten här är bättre än på rundan och den här veckan kommer att bli en attraktion.

Tv-profilen, som hade hjälp av auktionister från Antikgömman, Dalarnas Auktionsbyrå och Peters Auktioner, blev smått lyrisk när han fick se en liten och väl bibehållen gjutjärngryta, daterad 1734.

-Värdet ligger mellan 12 000 och 20 000 kronor, men även om jag skulle "vifta" med 50 000 kronor i Stockholm är det inte särskilt sannolikt att någon skulle kunna erbjuda mig en samlargrej av just den här typen, fastslog han.

Flera av besökarna var inte det minsta intresserade av att sälja sina klenoder. 76-årige Bror Haglund från Sifferbo tog priset när han helt frankt förklarade att han inte ens ville veta värdet på sin dyrgrip -en mc av märket Indian 600 cc, 1921 års modell.

-Min far köpte den och pengar är inte allt här i världen, förklarade Bror innan han styrde hemåt.

Ingegerd Lindfors vid Gagnefs kommun, som tillsammans med kommunbygderådet ordnade antikdagen, berättar att 35 bussföretag redan har anmält sitt intresse inför nästa års auktionsvecka . Och antikdagen "ska" bli en tradition.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons