Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans tv-krönika: De viktigaste tv-bilderna just nu

Annons

De som ska ge oss den där stora solen, inte bara en dag eller två utan flera dagar i sträck...

Men hittills har det varit lite si och så om jag förstår saken rätt.

Nyss hemkommen från några veckor i ett sydligare land där de där vädergubbarna- och gummorna aldrig behövdes, solen sken ändå, är jag för tillfället lätt vilsen i tv-tablåerna.

Men för alla de som vädret får att tvivla räcker det faktiskt med en ganska snabbt titt i de olika kanalernas tablåer och utbud för att inse att det är sommar nu. I alla fall tv-sommar.

Lättaste igenkänningstecknen på en sommartablå är:

Många av de största publikfavoriterna, främst serier, läggs i malpåse för att återkomma under mörkare höstkvällar. Orden säsongsstart och säsongsavslutning är som maskrosor i tablåerna. De dyker upp både önskat och oönskat.

Kirchsteigers sommartorp och Lundins allsångskvällar är bara två exempel. Två positiva exempel med tanke på tittarresponsen.

Annars har jag i ärlighetens namn lite svårt att riktigt begripa de där med säsonger hit och säsonger dit i tv-sammanhang. För vissa program hinner knappt snön smälta och de första vårlökarna gro innan det är dags för säsongsfinal.

Vadå?

Jag förstår att skidturismen i fjällen är säsongsarbete liksom att sköta karusellerna på Liseberg. Men i tv?

Bara ett litet exempel: Varför tar ett program som Efterlyst paus i tre-fyra månader när inte bovarna gör det?

Och behöver Lennart Persson tre-fyra månaders rast och vila efter sin debattsäsong?

Eller är det möjligen vi tittare som behöver det?

En egen liten reflektion i och för sig mycket korta stunder framför en tv en bit från Sverige under några veckor: Våra svenska kanaler har definitivt inga rekord i långa reklamavbrott om nu någon trodde det. Ytterligare ett par små tankar en knapp vecka före midsommar och oavsett hur väderkartornas symboler ser ut:

Allsången på Skansen blir naturligtvis den här sommarens publika höjdare också. Fast allsång är det inte så mycket nu som det en gång var.

I stället står den svenska artisteliten på kö för att få vara med. Skansen har blivit status.

Apropå artistelit: Live 8-galan om ett par veckor lär bli sommarens maratonsändning.

TV4 har gjort till vana att smygpassa sig genom sommaren med minsta möjliga ansträngning. Och så uppstår Stadskampen igen. Vad har hänt?

Men fyran ljuger också. Varför kalla det direktsändning från helgens friidrott i Gävle när det inte är så? När dagens sändning startar är tävlingarna i verkligheten redan slut.

Man behöver inte vara boxningsfan för att tycka att söndagskvällarnas BBC-serie "Århundradets match" är riktigt bra. Men det hjälper...

Friidrottskväll på måndag med både fadern och sonen, det kan bli nå´t...

VECKANS TRÖTTER
Med en svårighetsgrad anpassad till förskolenivå försöker allehanda kanaler locka dagtidstittarna att ringa dyra samtal. Så trist, så fantasilöst, så sövande tröttsamt. För den som sitter kvar i mer än fem minuter, alltså.

VECKANS PROSIT
Alla de som tänkt sig se svenska fotbollstjejer spela EM-final i morgon kan känna sig snuvade på den godbiten. Hela TV4 gråter?

HANS DAHL

Mer läsning

Annons