Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans skogsinspektor ...reser snart till Japan

Annons

- Vissa dagar när jag är en hel dag i skogen är ju som semester.

- Jag är nog något av en naturromantiker, säger Jan Hedberg.

Men arbetet som skogsinspektor på Mellanskog innebär inte bara sköna naturupplevelser.

- Det stimulerande men det finns mycket att ta tag i. Problemet är att begränsa sig, säger han.

Det är många olika delar som han ska ta hänsyn till: biologi, ekonomi, naturmiljö och kulturmiljö. Praktiskt handlar det om att hjälpa skogsägarna att få bra tillväxt i både skogen och ekonomin. Att hålla kurser för att uppdatera dem vad som aktuellt på både miljö- och produktionssidan. Att kanske hjälpa en skogsägare med deklarationen.

- Men jag är mer grön, det beror på att jag är ju biolog i botten.

Och så berättar han att det finns drygt 40 000 växt- och djurarter i Sverige, av dessa finns 4 000 med på de så kallade röda listorna. På de röda listorna finna arterna som är alltifrån utrotningshotade till "stressade".

- Drygt 600 rödlistade arter finns i skogslandskapen i Dalarna och dessa måste vi ta hänsyn till i skogsbruket.

Hans intresse för människor, miljö och natur har gjort att han alltid rest mycket. Nyligen kom han hem från en semesterresa i Indien och Nepal och i början av februari ger han sig iväg igen på en månadslång resa i Japan.

Han är med i ett utbytesprojekt mellan Sverige och Japan som finansieras av Rotary international. Projektet riktar sig till yrkesverksamma människor som på det här sättet får möjligheter att utbyta erfarenheter med varandra

- Det känns jättekul. Jag hör så mycket om Japan på olika sätt på jobbet. Kontakten med Japan påverkar till och med sortimentet, virket som exporteras dit kapas på ett speciellt sätt.

I dag är Japan det land utanför Europa som Sverige exporterar mest sågat virke till i världen. Cirka fem procent av Sveriges totala export skeppades årligen dit, ungefär 700 000 kubikmeter.

Genom en bekant kom han nyligen i kontakt med en japan som var i Sverige för att under söka hur miljöcertifieringssystemen i Sverige fungerar. Han besökte Mellanskog och Jan i november och de ska också träffas under Jans besök i Japan.

- Det är intressant att de är så intresserade av hur vi sköter skogsbruket, av vår kvalitet, av miljömärkt virke.

Det han förväntar sig av resan är ökad kunskap om Japans samhälle och dessutom vill han ta reda på varför japanerna är så intresserade av svensk skog och skogsprodukter.

- Det är fascinerande att det finns ekonomi i att skeppa det så långt.

Dessutom ser han fram emot att få bo hos en japansk familj, att få komma riktigt nära människorna och kulturen.

- Det är också en unik möjlighet att komma in i japanska hem.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons