Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växtvärk och vårkänslor för 13 000 nya plantor

Annons

Helena Lindkvist, 23, och Sandra Hedbom, 24, har hektisk tid framför sig. Massor av sticklingar ska planteras om och sorteras. Inte minst de tusentals pelargoner som sattes i februari.

- Vi började att arbeta i växthuset i måndags, berättar blomsterflickorna.

- Jag har varit arbetslös under ett par års tid. Nu har jag fått ett plusjobb på kommunen och det är jag mycket tacksam för, berättar Sandra.

Om allt går som planerat har Sandra chansen att få jobba bland blommor under de närmaste två åren.

Helena i sin tur har fått ett praktikjobb under den kommande månaden.

- Jag hoppas i varje fall att det mesta kommer att gå i blom innan jag försvinner.

Ingen av de båda kan beskyllas för att ha "gröna fingrar" men det dröjer säkerligen inte många dagar innan de klarar av att skilja på pelargoner och fuchsior.

- Rosen är min favoritblomma, avslöjar Helena medan timotej tillhör Sandras favorit.

- Jag har ett tips när det gäller pelargoner. Det går jättebra att blanda in de små bladen i en vanlig sallad, säger Sandra, utan att låta allt för övertygande.

En behaglig värme på 22-23 grader ser till att det blir ett drivhus i ordets rätta bemärkelse. När kompressorerna dundrar i gång så är ljudnivån väldigt hög.

- Det är nog det värsta av allt och jag ska fråga om vi inte kan få hörselskydd, suckar Helena.

Det är alltså massor av små prunkande plantor som inom kort ska gå i blom och sedan glädja alla i kommunen.

- Vi räknar med att kunna sätta ut mellan 12 000- 13 000 blommor till våren. Det var ungefär det vi fick ut under fjolåret, berättar stadsträdgårdsmästare Svante Springare.

Den mest populära blomman är inte oväntat pelargonen. Dessa kommer att pryda stora delar av Ludvikas genomfart i lådor och amplar. Även femtunga, fuchsia, tagetes, begonia, silverek och inte minst massor av färgglada penséer ska sprida glädje.

- I slutet av maj och början av juni börjar vi att sätta ut. Förutom Ludvika blir det Grängesberg (runt Gruvgubben), Fredriksberg, Sunnansjö, Grangärde och torget i Nyhammar som får sina anordningar utsatta, berättar Svante Springare.

Fram till dess ska barnkammaren på Stensveden växa till sig i behagliga 22-23 grader!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons