Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växer i större lokaler

Annons

I mitten av december flyttar Öhrlings Pricewaterhousecoopers, inte långt, bara en våning upp i Skatteverkets gamla hus mitt i Ludvika där Manpower hade sitt Ludvikakontor.

- Vi får ytterligare 150 kvadratmeter kontor, sammanlagt 550 kvadratmeter, konstaterar Mattias Eriksson som är chef för Ludvikakontoret som har 18 anställda.

-I januari får vi ytterligare en medarbetare, berättar han och säger att man skaffat ett kontor för att klara en tillväxt som kan räknas om till ett nytt arbetstillfälle årligen åren framöver.

- Det var jag och revisorn Nils Johansson som etablerade Öhrlings i Ludvika i mitten av 1980-talet. Vi har flyttat många gånger i Ludvika eftersom kontoret har växt, säger Peter Büman, som i dag är distriktschef och från Ludvika leder ett distrikt som omfattar 20 kontor i Hälsingland, Gävleborg och Dalarna. 250 anställda med en omsättning på 210 miljoner.

I regionen har man 31 procent av marknaden men i Västerbergslagen har man tagit hela 37 procent berättar Mattias Eriksson.

- För elva år sedan när jag började var vi sju anställda. Nu har vi har 350 aktiebolag och sammanlagt 500 kunder i Ludvika och Smedjebacken, säger Eriksson.

En revisionsbyrå av i dag är annat än siffernissar som sitter och kollar bokföringen i företagen.

- Det blir mer och mer rådgivning, våra kunder ska kunna sova gott om natten och inte ligga och grubbla på skatteproblem. Vi är allt oftare bollplank, förklarar de och byrån har stor kunskap i sin organisation om skatter, affärer, och företagarnas attitydsförändringar.

Inte utan stolthet berättar de att Öhrlings är med och syr ihop det som ger stora rubriker.

-När Morgårdshammar sålde maskinverkstaden så var vi med, det var en komplicerad affär. Likaså hade vi en stor roll när Thomas Olofsson och Lemont köpte loss turbinskovelfabriken av Siemens.

Peter Büman avslöjar att byrån låtit undersöka företagsklimatet i mellersta Sverige för att se om företagarna tror på nya jobb med regeringens nya jobbpolitik.

-Det kommer att bli många nya arbetstillfällen. I mellersta Sverige är 8800 unga arbetslösa, vår undersökning visar att 5950 av dem kommer att få jobb. Regeringens skattereform kommer att ge effekt, bedömer Büman, som dock inte brutit ned undersökningen så han vågar sia med sådan exakthet om vad som kommer att ske på arbetsmarknaden i Västerbergslagen.

Men både Büman och Mattias Eriksson känner att det pågår en stark tillväxt och intresse för att rekrytera ute bland deras kunder.

-Bekymret man känner är; vågar vi växa. Ett annat stort bekymmer i våra trakter är generationsväxlingen, säger Mattias Eriksson.

- Generationsväxlingen blir inte lätt, vi ska göra vad vi kan för att underlätta överlåtelser.

- Men ta Marnefelds, som var en av våra kunder, denna fina gamla inarbetade verksamhet som bar tre fyra löner kunde inte hitta någon som ville ta över, konstaterar Eriksson, som annars bedömer att företagarna, deras kunder liksom de själva vågar börja anställa.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons