Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växande opinion mot utvisning

Annons

Opinionen växer i Finland mot utvisningen av en svårt sjuk äldre kosovoalbansk kvinna. Det är ovanligt i ett land som traditionellt haft en restriktiv flyktingpolitik, även i den allmänna opinionen.

71-åriga Halide Latifi, är dement och lider av depression. Hon bor i Borgå hos sin brorson som tar hand om henne med hjälp av en annan anhörig. Sedan 2005 har han sökt uppehållstillstånd för fastern med motiveringen att hon inte kan få någon vård i Kosovo och att hon inte har anhöriga där som kan ta hand om henne.

Det finländska Utlänningsverket anser dock att adekvat vård finns att tillgå och att kvinnan dessutom har ett hus i hembyn. När tidningen Borgåbladet, som fört en kampanj för att kvinnan ska få stanna, nyligen besökte byn visade sig huset vara en förfallen gårdsbyggnad utan uppvärmning.

Ovanligt nog för Finland är det inte bara lokaltidningen som för kampanj. Det gör också lokal- och rikspolitikern inom den speciella stödgrupp som bildats för att kvinnan ska få stanna. Tusentals namnunderskrifter har samlats in.

Finlands nya invandrarminister Astrid Thors från Svenska folkpartiet bör omedelbart titta på saken, anser flera riksdagsledamöter, bland dem Aila Paloniemi (c), viceordförande i riksdagens människorättsgrupp, enligt Hufvudstadsbladet.

Utvisningsbeslutet är "ett flagrant exempel på hur Finland håller en så stram beslutslinje att den rentav äventyrar internationella avtal vi förbundit oss till", säger Paavo Arhinmäki från Vänsterförbundet.

Kristdemokraternas Tarja Tallqvist vill gå så långt som till att bilda en människomur kring Halide Latifi för att skydda henne mot myndigheterna, skriver Hufvudstadsbladet.

Utvisningsbeslutet har överklagats. Ett besked väntas i maj.

TT

Mer läsning

Annons