Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vattenskotrar är hemska grejer"

Annons

I Dalarna finns det bara en allmän farled - den som räknas till Strömsholms kanals livsnerv med sin allra nordligaste hamn i Smedjebacken.

I den remissrunda som fortfarande pågår med länsstyrelsen som spindeln i nätet, har miljö- och byggnämnden i Smedjebacken redan klargjort att man inte är villig att släppa till mer åkmöjligheter än just farleden.

Men nu vill miljöpolitikerna en gång för alla tydliggöra var vattenskotertrafiken ska vara tilllåten.

En karta har tagits fram över den allmänna farleden som inom kommunen sträcker sig från Kolpebo i söder till småbåtshamnen i Smedjebacken i norr.

Längs farleden har sedan ett streckat fält förts in. Ett fält som visar att skotrar får köras på ömse sidor av leden. Det bredaste "skoterstråket" finns i Norra Barken.

Här ska det enligt miljö- och byggnämnden vara tillåtet att köra skoter cirka 300 meter på vardera sida av farleden.

- Men skotrarna får ingenstans köras närmare än 100 meter från land, påpekar stadsarkitekten Sven Andersson.

Dessutom ska kartbilden korrigeras på några platser. Nämnden vill exempelvis inte att vattenskotrar får köras in i hamnområdet i Smedjebacken.

Det innebär i praktiken en nordlig gräns i höjd med Prästabadet.

Klart står också att miljö- och byggnämnden inte har någon egentlig uppfattning om det överhuvudtaget förekommer eller har förekommit trafik med vattenskotrar i Barkensjöarna.

Norbert Junker, nämndens ordförande, menar att resonemanget snarast handlar om att "hellre föregå än att föregås..."

- Skotrar är hemska grejer, lyder hans spontana kommentar.

Därmed råder det heller ingen tvekan om att det lokala miljöskyddet har en klart negativ inställning till vattenskotrar.

Det finns dock en frågeställning som miljö- och byggnämnden saknar ett svar på.

- Hur ska övervakningen av eventuellt åkande med vattenskotrar ske? Det är en fråga som vi skickar vidare i och med det här, meddelar Norbert Junker.

Han påpekar att länsstyrelsen förefaller i stort sett dela nämndens uppfattning vad gäller gränserna för skoteråkningen.

Om exempelvis 100-metersgränsen från land drivs igenom infinner sig förstås frågan hur en skoterägare ska komma ut till "lagligt vatten"?

- Det blir förstås tillåtet att åka ut till det tillåtna området, svarar Norbert Junker.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons