Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattennivån stiger

Annons

Den kraftiga tappningen från Skattungsjön har bidragit till att SMHI varit tvungna att varna för höga flöden i Oreälven nerströms sjön Skattungen. Tillrinningen till kraftverket vid Skatt-ungsjön låg i går på 60 kubikmeter vatten per sekund och det släpptes ut 124 kubikmeter vatten per sekund till Oreälven nerströms kraftverket.

Från dammen i Vässinkoski, norr om Furudal, har det tappats vatten fram till klockan 16.00 i går då dammluckorna stängdes. Men från dammen vid Noppikoski, längre ner efter älven, låg totaltappningen i går fortfarande på 45 kubikmeter vatten per sekund. Detta vatten går sedan ner genom Oreälven till Oresjön och Skattungsjön.

- Det är mer än normalt. Från Furudals kraftverket tappar vi 55-60 kubikmeter vatten per sekund.

Reidar Ullman har inte varit med om den höga vattennivån i Skattungsjön eller de höga tappningsvärdena. Han menar att man måste gå tillbaka till 80-talet för att se liknande värden - det var då dammen i Noppikoski brast och orsakade översvämningar i centrala Furudal.

Men nu tycks vattenflödena ha kulminerat:

- Det ser så ut faktiskt, jag har hållit sjön stången i dag, säger han med förbehållet att den vattendränkta marken kan orsaka ytterligare tillströmning av vatten.

Från driftscentralen i Sveg övervakar tre personer kraftverken i bland annat Oreälven, Väster- och Österdalälven och Svärdsjövattendragen. Just nu är dessutom extrapersonal inkallad.

- Det har kommit mycket regn det kan vi nog vara överens om. Det var inte likadant förra sommaren, det är extremt i år när det gäller sommarregnet, förklarar han.

Enligt Reidar Ullman så föreligger det dock inte i dagsläget någon risk för översvämning varken efter Oreälven, vid Skatt-ungsjön eller Oresjön.

- Det är inte mer än att vi kan hantera det.

SMHI har varnat för höga flöden i Oreälven mellan sjön Skattungen och Orsasjön, samt i Vanån i Västerdalarna. Men varningen gäller alltså inte Oreälven norr om Furudal.

Enligt Anna Johnell som är jourhavande hydrolog vid SMHI i Norrköping så blir det inte mycket nederbörd de kommande dagarna.

- Just nu så väntas flödena kulminera det blir inte så mycket mer regn, säger hon.

Anledningen till de höga flödena nu är det regn som kom i helgen. I Mora, som är SMHI:s närmaste mätpunkt i förhållande till Rättvik, kom det under helgen 64 millimeter regn, vilket ska jämföras med en normal augustimånad då det kommer 67 millimeter regn under en hel månad.

- Det kom mycket regn under lördagsdygnet. Över en stor del av Dalarna kom det 30-40 millimeter regn. Och under söndagen kom det lika mycket till.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons