Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall högt upp i smutsligan

Annons

Fyra av Europas 16 smutsigaste kraftverk drivs av svenska Vattenfall. Alla dessa anläggningar ligger i Tyskland.

Det är Världsnaturfonden (WWF) som ger den svenska statliga kraftproducenten de föga hedrande placeringarna på listan "Dirty thirty _ Europe's worst climate pollution power stations".

WWF har tagit fram de minst effektiva kraftverken i Europa med de största utsläppen av koldioxid. De 30 kraftverken på listan, alla koleldade, släpper ut 393 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar tio procent av hela EU:s koldioxidutsläpp.

Värstingarna är två grekiska kraftverk, Agios Dimitrios och Kardia, ägda av Greklands största kraftproducent DEH.

Plats tre går till tyska Niederraussem med RWE som ägare.

Sedan gör Vattenfall entré med sin anläggning i Jänschwalde.

Förutom denna fjärdeplats är Vattenfall representerat med kraftverken Boxberg (plats 10), Schwarze Pumpe (14) och Lippendorf (16).

Koldioxidutsläpp anses vara huvudorsaken till den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. I förra veckan kom en ny rapport från FN:s klimatpanel (IPCC) med huvudbudskapet att det går att dämpa uppvärmningen.

Men för att hindra temperaturen att öka mer än två grader de närmaste decennierna krävs drastiskt minskade utsläpp av koldioxid. Sedan 1970 har utsläppen ökat med 70 procent. Görs inget kommer de att öka med ytterligare 25_90 procent till 2030.

De flesta utpekade kraftverken ligger i Tyskland och Storbritannien _ de båda länderna har tio vardera. Därefter kommer Polen med fyra.

WWF konstaterar att RWE och Vattenfall tillhör EU:s största utsläppsbovar.

TT

Mer läsning

Annons