Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten är deras drivkraft

/
  • Vattenkraftsentusiast,.
  • Kan bli stort. Tommy Andersson har efter de två första turbinerna fått in hela sex nya turbiner till sina verkstäder i Norberg och Söderbärke
  • Mjuka former. Mikael Wilhelmsson finslipar turbindetaljerna så att man kan ta ut maximalt med vattenkraft.
  • Ny produktion. Tommy Andersson i Söderbärke har full snurr på den nya turbintillverkningen.
  • Vatten är deras drivkraft. Vid Högfors bruk nära Norberg finns en av alla de dammar som man skulle kunna återställa och ta vattenkraft ifrån. 350 000 kronor rinner förbi varje år säger Peter Ruyter, hustrun Sara och Tommy Andersson ser ljus framtid för den nya turbinen han tillverkar i Norberg och Söderbärke.

Annons

Det är en lång historia. Men vi gör den kort, det började i slutet på 1800-talet och utbyggnaden av den svenska vattenkraften som gjorde Sverige världsledande fram till 1960-talet. Sedan har det burit utför och när ett argentinskt företag tagit över GE-Kvärnerturbinerna Kristinehamn så var det slut.

Nej inte riktigt, det finns en riktig entusiast kvar, Peter Ruyter i Skinnskatteberg.

Den 22 november 2005 läste Ruyter Dagens Industri, om Söderbärkeföretaget SBA Service som just köpt Hellmans Mekaniska i Norberg. Ett gammalt familjeföretag med 24 anställda och anor sedan 1928. Peter Ruyter gillade Tommy Anderssons attityd och beskrivning av sig själv som bondgrabben från Söderbärke som gillat att meka så länge hann minnes.

Då omsatte Tommy Andersson 37 miljoner och hade 41 anställda. Nu heter hans företag Hellmans SBA Verkstad AB.

Ruyter ringde upp, Tommy måtte undrat vad det var för typ i andra änden av luren.

- Det är bara ett år sedan, drygt, som vi fick ögonen på Tommys produktionsanläggningar. Jag hade skapat ett nytt urvlaskriterium: Aldrig jobba med gubbar med hatt.

- Det är allvarligare än det låter, nämligen, för att arbeta med turbiner måste man var lite ödmjuk och förstå att man inte förstår allt från början. Gubbar med hatt har en tendens att stelna i skallen, säger Peter Ruyter.

De träffades dagen därpå, Tommy som jobbar som underleverantör vill inte att hans kunder blir för stora för då blir man allt för beroende av andra.

- Max 23 procent av vår omsättning har vi sagt. En ny kund är bra och det här tände vi på, säger Tommy Andersson.

Ruyters lilla företag Cargo & Kraft ville testa Tommy som turbintillverkare. Företaget byggde två kaplan-turbiner till Flata Kvarn och Timmele Kvarn.

- Tommy och hans anläggningar är utvecklingsbara. Därför bygger vi där. Och det kommer vi att fortsätta med så länge det går bra. Grejen med vår turbin är att vi kan sätta gamla kraftverk i drift och ta tillvara kraften i små vattenfall utan att bygga nya dammar. Hela Bergslagen är full av outnyttjade dammar. Det rinner vatten och därmed pengar förbi. Sätter man dit en turbin så kan man köra på regnet, säger Ruyter som levererar småskaliga anläggningar som inte märks i naturen.

Nu håller Tommy Andersson på att bygga ytterligare sex turbiner, bland annat den största som Cargo & Kraft tillverkat. Den ska till ett 14 meter högt vattenfall i Norge. I plåtverkstaden i Norberg är tillverkningen i full gång.

Tommy Andersson tror själv på den nya turbinen, han bor själv så till i Söderbärke att han ser vattenkraftens möjligheter i bäcken intill hans hus.

Och lönsamt kan det bli hävdar entusiasten.

- Jag är så gott som född i en kraftstation. Morfar startade ett vattenkraftverk i Kinnared i Halland 1919. Jag hör hur det forsar pengar förbi i våra små vattendrag, mycket pengar. Så när jag och hustrun Sara fick chansen att köpa Kedjebohammar en mil från Skinnskatteberg så slog vi till. I bäcken hade man från 1400-talet en hammare och fram till 1950-talet fanns det en turbin där. Jag ville sätta kraftverket i drift men det fanns inte så små turbiner att köpa. Sen den dagen brinner jag för mina turbiner.

- Störst vinst blir det om bonden kan ta vattenkraften till den egna gården, det blir oskattade kilowattimmar och oberoende av kraftbolaget. Överskottet kan man sälja till nätet och få en liten vinst på när priset är 55 öre kilowattimmen. Mina minsta turbiner är manshöga och kan ge kraft från så små fallhöjder.

Cargo & Kraft har sedan starten för tolv år sedan byggt 67 turbiner med dem som Tommy Andersson nu bygger i Norberg och Söderbärke. En turbin finns i Gonäs. Ytterligare 35 projekt är på gång, bland annat Ulla och Bertil Köhlers projekt att rusta upp vattenkraftverket i Snöån.

Och potentialen är hur stor som helst, det finns 8000 vattenfall bara i Sverige, men bara 1500 kraftstationer. Ett par miljoner kronor per turbin.

Mer läsning

Annons