Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerbergslagen blir utan vapenhandläggare

Annons

-Myndigheten har sedan tidigare tagit beslutat att när Ulla går i pension ska man inte ersätta henne i Ludvika utan personen blir placerad i Borlänge, säger Dag Wixner, chef för rättsenheten dit vapenhandläggarna hör.

-Det finns beslut om sex heltidstjänster, de ska arbeta två ihop i Rättvik, två i Borlänge och två i Falun. Men i Borlänge är en person är helt sjukskriven och i Falun saknas det också en person.

Vad får det då för konsekvenser när vapenhandläggaren flyttas från Ludvika?

- Det blir samma konsekvenser som för människor i Avesta, där har de ingen vapenhandläggare, eller som i Malung eller Mora... säger Wixner.

Så här säger chefen för Borlängepolisen, Stig Brunell, om konsekvenserna:

-Det blir en olägenhet för allmänheten och innebär naturligtvis sämre service om man får åka till Borlänge. Förlänga eller söka licenser går att göra via internet, men det är klart att man ibland behöver göra ett personligt besök.

-Det är så pass svårt att rekrytera vapenhandläggare, området är komplicerat, och det är bra att ha en kollega nära som kan agera bollplank. Därför sker en koncentration till Borlänge, säger Stig Brunell.

Borlänge har under en tid helt saknat vapenhandläggare, berättar Peter Thorsell som är deras chef och sitter i Mora:

-Beroende på pensionsavgångar och sjukdomar saknas flera handläggare. I Borlänge är det tomt, men från årsskiftet kommer Therés Samela från Ludvika till Borlänge på heltid, sedan ska en vikarie tillsättas från och med den 1 februari.

Han pekar på fördelen för vapenhandläggarna att kunna avlösa varandra, vid semester och annan ledighet.

Det finns i Ludvika-området (Fredriksberg, Smedjebacken och så vidare) cirka 4500 vapeninnehavare och 13000 skjutvapen uppger Thorsell. I Ludvika hanteras under ett år 2500 vapenansökningar och 2500 andra ärenden (exempelvis att avveckla vapeninnehav, undersöka lämplighet hos vapeninnehavare).

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons