Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väst vill skjuta på beslut om Kosovo

Annons

USA, Storbritannien och Frankrike vill att FN:s säkerhetsråd väntar 120 dagar med ett beslut om Kosovos självständighet. Men Ryssland anser inte att den eftergiften räcker.

Ett resolutionsförslag från de tre västmakterna med permanent medlemskap i säkerhetsrådet delades ut på onsdagen till de andra medlemmarna av FN:s högsta beslutande organ.

I förslaget uppmanas generalsekreteraren att samla de berörda parterna till nya förhandlingar om Kosovos slutliga ställning så snart som möjligt efter det att resolutionen har antagits.

I resolutionsutkastet åberopas FN-stadgans kapitel 7, som gäller situationer som hotar den internationella freden och stabiliteten. Parterna uppmanas att under de 120 dagarna avhålla sig från ensidiga uttalanden om Kosovos framtida ställning.

Avsikten med uppskovet är att kosovoalbanerna och den serbiska regeringen ska få en ny möjlighet att lösa frågan genom förhandlingar.

Den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin kommenterade att västmakternas utkast är oacceptabelt eftersom det "inte ger parterna tillräckliga bevekelsegrunder för förhandlingar". Ryssland har under lång tid motsatt sig ett beslut som inte Serbien godtar.

EU har ställt sig bakom planen, framlagd av FN-medlaren Martti Ahtisaari, om att Kosovo ska bli självständigt under internationell övervakning. Enligt planen ska EU få en nyckelroll i övervakandet.

Kosovo tillhör fortfarande formellt Serbien men administreras av FN sedan 1999.

Carla del Ponte, chefsåklagare vid FN-domstolen för krigsförbrytelser i det före detta Jugoslavien, har också krävt ett uppskov med beslutet om Kosovos ställning. Hon befarar att självständighet för Kosovo ska leda till att Serbien avbryter eller förhalar samarbetet med domstolen.

För den åsikten fick hon på onsdagen hård kritik av den kosovoalbanska regeringen, som tyckte att hon därigenom överskridit sina befogenheter som chefsåklagare.

TT

Mer läsning

Annons