Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsvinnare coachar motionärer i längdspåret

/
  • Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell har hållit i ett längdskidåkningsläger uppe på Lugnet i veckan.
  • Stina Fransson var en av de mer rutinerade deltagarna. Hon har nio Vasalopp bakom sig och två Öppet spår.– Jag är här för att förbättra min teknik och åka snabbare. Lägret har varit bra och jag har fått en massa nya saker att tänka på.
  • Daniel Tynell åkte med sina

Skidåkaren Daniel Tynell, som vunnit Vasaloppet flera gånger, har i veckan delat med sig av sina kunskaper i längdåkning. I tre dagar har deltagarna i Tynell-lägret fått öva på vallning och teknik med proffset.
– Det är kul att delge tips och se dem utvecklas efter bara tre dagar i spåret.

Annons

Det är i samarbete med Sport Support Center, som arbetar med hälsofrämjande insatser och utveckling av elitidrott, som Daniel Tynell arrangerar lägret. Deltagarna denna vecka var totalt 19 stycken med väldigt varierande skidåkningsförmågor; tre-fyra stycken hade aldrig stått på ett par skidor, medan andra åkt flera Vasalopp. Sedan lägret startade i måndags har de fått både teorilektioner och praktiska övningar i bland annat vallning och åkteknik.

På onsdagsförmiddagen var det dags för ett träningspass i den mindre slingan på Lugnet för grupp ett, bestående av åtta personer. Det var någon enstaka plusgrad och snön hade fallit hela morgonen.

– Jag var lite orolig i går kväll och i morse när jag tittade ut, men det här blev ju ypperliga förhållanden för skidåkning, säger Daniel Tynell.

Det var stakning och stakning med "frånskjut" som låg i fokus i onsdags.

– Ni ska verkligen försöka hitta magmuskeln och jobba hela vägen. Ska man åka ett Vasalopp, där det är mycket stakning, så måste det vara så energisnålt som möjligt. Vi måste få med hela kroppen, till skillnad från en spurtåkare, förklarar han.

En av deltagarna, Anders Grehag, började åka skidor på äldre dagar.

– Nu har jag åkt två stycken Vasalopp, men vill göra det roligare att åka. Eftersom jag inte höll på i ungdomen så är jag inte en bra skidåkare, jag har inte fått det i modersmjölken. Mitt mål nu är att åka det italienska loppet Marcialonga, som är sju mil.

Det så kallade Tynellägret har arrangerats totalt fyra gånger, men det är första gången det hålls i Falun, vilket skidproffset själv tycker är kul.

– Det är jätteroligt att vara på hemmaplan, säger han.

Trots att de båda arbetar med elitskidåkning i vanliga fall, tycker både Daniel Tynell och skidtränaren Christer Skog från Sport Support Center att det är väldigt givande att arbeta med nybörjare.

– Det är kittlande kul att delge tips och se dem utvecklas efter bara tre dagar i spåret, att få se glödlampan tändas när de hajar och märker att det går fortare utan att de behöver ta i mer, säger Daniel Tynell.

– Jag har arbetat med landslag i många år, men med motionärer ger det så snabb utveckling på kort tid, eftersom längd är en tekniksport. Med Tynell kanske man kan träna och tjäna in fem sekunder på en mil, medan motionärerna kan tjäna in en timme på Vasaloppet, säger Christer Skog.

Mer läsning

Annons