Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsträngsel i Älvdalen

Annons

Flera hundra skidåkare passade på fredagen på att utnyttja de fina skidspåren vid Älvdalens skidstadion. Vasaloppssegraren Staffan Larsson hade med sig en busslast med smålänningar, som ville lära sig åka skidor inför årets Vasalopp. På grund av snöbrist i Mora åkte de till Älvdalen.

Bengt Hassis, dubbel vasaloppssegrare , hade med sig en grupp från Grönklitt i Orsa.

I spåren syntes också andra vasaloppsprofiler, som till exempel Bengt Eriksson från Älvdalen, som åkt över 50 Vasalopp genom åren. Där fanns även rena nybörjarna, som lärde sig att stå på skidor för första gången. De kavade fram på upploppsrakan i knappt mätbar hastighet. Alla tycktes trivas lika bra i solskenet och med de fina skidspåren.

- Jättebra att Älvdalen satsade på det här. Det betyder mycket för hela skidsporten, sa Staffan Larsson strax innan han skulle ta "sina" smålänningar till hotellet för att äta lunch.

- Vi var sex anställda på Tjustbygdens sparbank som ville träna inför Vasaloppet, berättade Jan-Erik Axelsson i skidspåret.

- Vi bjöd in andra vasaloppsåkare från bygden och blev 32 stycken som nu tränas av Staffan Larsson, som har ordnat det så bra för oss här och nu är vår skidlärare.

Efter lunchen på hotellet blev det vallainformation och fri åkning.

Innan första start i lördagens skidtävling vid skidstadion hann de med några varv på skidstadion. På söndagen åkte de i de tre mil långa natursnöspåren i Rännkölen, innan det var dags för återfärd.

Varje dag under veckan har skidåkare i mängder kommit till Älvdalen för att träna i de fina spåren. Något som betyder väldigt mycket för ÄIF Skidor inkomstmässigt, men också innebär mycket arbete med att hålla spåren i ordning. Skidåkarna lämnar också mycket pengar efter sig när de äter och handlar i affärerna. På lördagen hölls ännu en skidtävling som flyttats från annan ort till Älvdalen. Och på söndagen var det åter fullt med åksugna i spåren.

Staffan Larsson återkommer till Älvdalen med nya grupper skidåkare, troligen redan till den kommande helgen.

I övrigt så minskade besöksfrekvensen ordentligt efter helgens snöfall, som gav även många andra dalaorter möjlighet att dra egna skidspår.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons