Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsåkare i miniformat

Annons

Nationalsången ljöd ur högtalarsystemet på Grotfallet vid tio-tiden på lördagsförmiddagen innan speakern Henrik Hammargren konstaterade att det var dags för start.
När startsnöret föll kastade sig ett 65-tal barn, små som stora, framåt i skidspåret. Det lilla Vasaloppet var indelat i tre banlängder; 900 meter, 2,5 kilometer och 9,0 kilometer.
- Intresset ökar hela tiden. Det är fjärde året nu som vi kör tävlingen, berättade tävlingsledaren Hans Ramström.
De flesta av barnen var Bamseskolans elever och ungdomar från IFK Grängesbergs träningsgrupper.
- De egna klubbåkarna vet vad de klarar. Här uppe är det aldrig så kallt heller. I dag är det -10-12 grader, konstaterade Stefan Granqvist som var både startpersonal och efteråkare denna dag.
Bland minstingarna i loppet, som startade sist i fältet, var Hanna Gustafsson, tre år, som debuterade denna dag i skidspåret.
- Vi bestämde oss i går när vi såg annonsen om lilla Vasaloppet, sade mamma Leontina från Burens.
En annan minsting i spåret var Maja Furunäs, som fyller tre år först i april.
Först i målet, på sträckan 900 meter, var en släkting till Maja, nämligen femåriga Alicia Furunäs och tillsammans med henne kom Rebecca Widén.
Sedan kom en drös med småttingar kämpande i skidspåret: Axel Hägerlund, Tintin Kronberg, Lukas Jansson, Emilia Messing, Karin Wedman med flera. Och de som hade avverkat de längre sträckorna, Fredrik Bergstran, Ida Flodin-Järvi, Alexander Hammargren, Petter Martinsson, André Andersson med flera.
De kom skidande med blossande kinder i mål och alla fick medalj hängd runt halsen och en slurk blåbärssoppa. Här var det riktig Vasaloppskänsla!
- De har gjort en fantastisk prestation, utropade speakern.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons