Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsåkare för en miljon uteblir

Annons

Då visste de inte att en helt omöjlig vinter skulle göra sig påmind i hela Europa.

I dag fattas 1 335 åkare mot anmälningsläget vid motsvarande tid i fjol. I pengar över en miljon kronor

- Jag tror vi får vara tacksamma om årets arrangemang samlar 44-45 000 deltagare, säger Tommy Höglund, Vasaloppets tävlingschef.

På tisdagen gick vasaloppsarrangörerna ut och erbjöd 500 "restplatser" till Vasaloppet som egentligen varit fullspikat sedan i maj i fjol.

Det handlar om returer från europeiska researrangörer som inte lyckats fylla sina kvoter på grund av snöbristen nere på kontinenten.

I huvudsak handlar det om researrangörer i Tyskland, Italien och Tjeckien.

Tommy Höglund säger att vasaloppsstarterna bjuds ut till januaripriset som ligger på 1 625 kronor.

- Det priset gäller fram till den 7 februari, därefter blir de dyrare.

Det så kallade deltagartaket i Vasaloppet ligger på 15 000 åkare och de 500 returerna till trots är Tommy Höglund övertygad om att alla platser blir fyllda.

- Jag vet att det är väldigt många som vill åka och får vi bara behålla den vinter som sent om sider kommit väcks intresset hos alla dem som varit i valet och kvalet.

Annars märker arrangörerna att det finns en oro hos alla dem som anmält sig. En oro för att förberedelserna inte varit de bästa.

- Det är flera öppet spår-åkare som insett att deras träningsmöjligheter varit begränsade och de vill därför byta ner sig till ett kortare lopp. Det är mycket mera av sådant än vad vi är vana vid.

Enda loppet som för övrigt ökat deltagarantalet jämfört med i fjol är Halvvasan.

- Räknar vi ett snitt på 800 kronor per deltagare handlar det i pengar om 1 068 000 kronor och då förstår alla att det handlar om många miljoner i tapp om vi kommer att ha 4-5000 färre delatagare i årets vasaloppsvecka.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons