Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet i Kina kan bli guld värt

Annons

Det var nu det fjärde året för det kinesiska Vasaloppet i Changchun, en sjumiljonerstad i Manchuriet mitt emellan Mongoliet och Nordkorea.

Vasaloppsorganisationen i Sverige har stött sitt systerlopp i Kina på ett helt annat sätt än de tidigare initierade i USA och Japan.

Det finns två stora anledningar till det. Mats Budh, Vasaloppets vd, förklarar:

- Den främsta anleningen är att loppet i Kina har potential att ge ett kraftfullt utbyte. De två andra loppen, i USAoch Japan, har viktiga sociala aspekter, men inte alls sam-ma möjligheter att ge oss ett ekonomiskt utbyte. För det andra är det fantastisk att vara med och se skidsporten utvecklas i ett land som Kina.

Vasaloppets ledning har lobbat en hel del mot Mora kommun för att öka samarbetet med vänorten Changchun. De menar att idrotten, Vasaloppet, har öppnat dörrar till samarbeten som kan ge så mycket att de bör tas tillvara.

Att kineserna tagit till sig det här med Vasaloppet råder det ingen tvekan om. Ett Vasaloppets hus har rests i Changchun och en sten, lik den som finns på start-platsen i Sälen, är på väg från Sverige.

I år ställde Mora dessutom upp med både kranskulla och Gustav Vasa på tävlingsplatsen. Lena Hermansson, kranskulla för två år sedan hemma i Mora, och Nisse Nyström, mer känd som Gustav Vasa under vasaloppsveckan, gjorde båda succé med sin uppenbarelse. Dessa finns med i mer än ett kinesiskt fotoalbum nu.

- Kineserna älskar sådana här symboler och det är ett exempel på hur det går att bryta isen med både företag och myndigheter, säger Mats Budh som hoppas att kommunalrådet Lars Matsson-Frost och Bernd Janusch från Mora kommun som är i Changchun just nu fått uppleva vilka potentialer som finns i Kina, även för en liten kommun som Mora.

- Det vi försökt göra i Kina under den här resan är att förklara för Changchuns ledning vilka kvaliteter vi kan bidra med. I mars hoppas jag att vi går in i mer konkreta diskussioner om allt går bra, avslutar Budh.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons