Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet beställer 10 000 kubikmeter snö

Annons

- Enligt tillgängliga prognoser kommer snön att falla redan den här veckan, men konstsnön behövs för alla eventualiteter, säger Vasaloppets vd, Mats Budh.

Mats Budh var på väg till Stockholm då tidningen nådde honom på måndagen, men han förklarade att han skulle beställa snöfabrikationen så snart han återkom till Mora.

Vad kostar då 10 000 kubikmeter snö?

- Omkring 60 000 kronor, var Mats Budhs bedömning.

Bengt Nordin, chef för fritid/ park vid Morastrand AB, och ansvarig för snötillverkningen i Hemus, anser att Mats Budh räknat lågt. Kostnaden blir större.

- Allt hänger på vilken temperatur vi får framöver. Elkostnaden är den största delen vid snötillverkning och ambitionen är att så långt som möjligt tillverka snön nattetid då det är lågförbrukning på elnätet. Det behövs även kylig väderlek.

- Vi har en uppgörelse med Vasaloppet om att dess personal är med och tillser snökanonerna under nattpassen för att begränsa kostnaden. Det är annars Mora kommun som fakturerar Vasaloppet för de kostnader vi har för drift och personal i samband med snötillverkningen, säger Bengt Nordin.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons