Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasakyrkan jubilerar

Annons

De tre församlingarna hade tidigare sina egna kyrkor. Där Vasakyrkan nu står stod tidigare Missionskyrkan. Det var visserligen en ståtlig byggnad med en entré inspirerad av antikens Grekland. Men den var inte konstruerad för modern kyrkoverksamhet. De tre församlingarna behövde ett hus med plats även för samlingar och gemensamma måltider.

För att alla skulle känna sig hemma använde Göte Hjalmarsson delar av de äldre kyrkorna i nybygget. Dörrarna till kyrkosalen och på läktaren är från fribabtisternas Salemskyrka. Disken nere i köket är från Missionskyrkan och byggdes 1878. I entrén hänger klasar av lampor från baptisternas Betelkapell.

I samlingssalen finns tre identiska ventilationstrummor från varje kyrka. De består av g-klavar i en ring som omges av davidsstjärnor.

På 1800-talet när de gjöts var det standardutseendet för ventilationstrummor i kyrkor.

Kyrkorummet går i grönt som är naturens färg, lila som är kärlekens och ett gyllengult trätak från skogar som tillhör församlingsmedlemmar.

Kyrkan står i öst-västlig riktning. Framme vid altaret finns små färgade glasfönster. De är placerade i samma ordning som när vitt ljus bryts i ett glasprisma. Så när solljuset faller in projiceras strålar i regnbågens färger på korset.

Det är så finurligt ordnat att fenomenet uppstår klockan 11 vid gudstjänstens början.

I takt med att jorden vrider sig försvinner strålarna och är helt borta klockan 13.00 vid gudstjänstens slut.

På kyrkans exteriör på altarutsprånget kan man se en triangel med ett öga i, ett kors och längst ner en cirkel med sex stycken i:n vilket är stiliserade människofigurer. Det är Göte Hjalmarssons uttolkning av Johannes 3:16 Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv."

Triangeln med ögat är treenigheten, korset är sonen och cirkeln med i:n är världen och dess olika nationaliteter.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons