Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasahallen vandaliserad

Annons

Någon gång efter midnatt slogs en fönsterruta sönder till Vashallen som under fredagen höll stängt.

Genom det sönderslagna fönstret klättrade gärningsmännen som under någon eller några timmar förstörde allt som kom i deras väg.

All tillgänglig personal sattes in för att städa upp efter skadegörelsen.

Simsällskapets prissamling kastades i bassängen. Serveringen, vars växelkassa stals, drabbades också av skadegörelse.

Vid entrén krossades det prisskåp där Martin Matsbo visar sina pokaler. Sigurd Lindgren från IFK Hedemora gjorde en inventering och fann att flera av priserna blivit skadade.

Totalt tio fönsterrutor inne i Vashallen slogs sönder. Dessutom förstördes den stora dammsugare som rengör simbassängen. Enbart en ny sådan kostar omkring 35 000 kronor.

- Klarar vi inte att rensa botten från glas måste vi tömma bassängen, berättar Berndt Johansson. Då tar det ytterligare minst en dag att få bassängen i ordning.

- De som gjort sig skyldiga till skadegörelsen har enbart haft ett syfte, och det har varit att förstöra så mycket som möjligt.

En av förövarna blev skadad vid glaskrossningen. Vid serveringen fann polisen blodspår och några blodiga kläder. Att döma av dessa kommer gärningsmännen från Borlänge, eftersom en idrottsklubbs namn stod på ett par byxor som polisen hittade.

När personalen kom till Vasahallen på fredagsmorgonen stod ett ljus och brann i serveringen. Där hade gärningsmännen festat om ordentligt. De hade både rökt och druckit den öl de haft med sig.

- Det här är en katastrof för oss, säger Sonny Fredriksson, Vasahallens chef. Vi har 100 000 kronor till reparationer och underhåll av anläggningen. I ett enda slag försvinner det mesta av dessa pengar i kostnader som vi nu drabbats av.

- Genom åren har vi varit ganska förskonade från inbrott och skadegörelse i Vasahallen. Men det här är det värsta vi råkat ut för någonsin, säger Sonny Fredriksson.

I en av Vasahallens gymnastiksalar bodde några ungdomar under gårdagsnatten. Det var unga bowlingspelare som under ett par dagar ägnar sig åt bowlingspel i hallen. Men de hörde inget av glaskrossningen.

- Vi har en del information som kanske kan leda till att vi klarar upp den här historien, säger närpolischef Sten Eriksson i Avesta.

Polisen misstänker att samma gärningsmän krossade två fönsterrutor på systembolaget i Tjädernhuset.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons