Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väsadag i solsken - som det brukar vara

Annons

På lördagen var det Väsadagen och näst sista dagen av bygdeveckan i Älvdalen, som för övigt är en vecka som innehåller hela åtta dagar. I Väsa bjöds det på hantverk, musik, kavelgrisbakning och kobingo.

Väsadagen har alltid tur med vädret, i alla fall enligt Anna Jansson och Margareta Estenberg som håller i trådarna kring dagen. Så även under årets Väsadag som anordnades i och vid bygdegården på lördagen. Dagen var en succé i många bemärkelser då både bagerskorna i bagarstugan som gjorde kavelgris och vissa hantverkare sålde slut redan innan lunch. Kavelgris är Väsas eget tunnbröd som, förutom standardingredienserna för tunnbröd, innehåller sötningsmedel, socker, sirap och kryddor.

- Recepten ser lite olika ut från by till by, säger Ylva Festin, bagerska i Väsa bagarstuga tillsammans med Lena Andersson.

Tunnbrödsvarianterna i de olika byarna verkar ha gått som smör i solsken under samtliga dagar under bygdeveckan.

- Brödet går åt i alla byar. Vi hade kunnat baka hur mycket som helst, säger Ylva Festin.

I bygdegården kunde man under Väsadagen fika, se på hantverk och lyssna på musik. I köket var det full rulle.

- Det är samma medarbetare varje år och vi skulle gärna se att de kommer några yngre också, säger Anna Jansson.

Utanför bygdegården träffade tidningen på just en ung tjej i Ulrika Estenberg, 26 år, som knypplar och väver band till Älvdalsdräkten. Ulrika, som numera bor i Göteborg men är uppvuxen i Evertsberg och har en pappa som kommer från Väsa, har haft knyppling som hobby i 16 år.

- Det är kul att komma hit idag och träffa många som man känner och visa vad man kan, säger Ulrika Estenberg.

Bredvid Ulrika sitter Bertil Matsson i solen och tillverkar korgar. Bertil har varit med under alla år som bygdeveckan anordnats, ett 25-tal, och brukar se till att vara med i nästan alla byar.

- Det är roligt var man än är, säger Bertil Matsson.

Väsadagen bjöd också på promenadbingo där det inte bara gällde att kryssa i en etta, ett kryss eller en tvåa utan även svara rätt på frågor. Ett 85-tal Väsadagsbesökare deltog i promenadbingon.

Höjdpunkten verkade dock vara kobingon som avslutade dagen och som många således gick och väntade på.

Kobingon går till så att en ko går runt på en äng som är indelad i 100 rutor. Varje ruta har ett nummer från ett till 100. Under dagen såldes dessa nummer genom lottringar, sammanlagt sex stycken à 100 lotter.

Sedan gällde det att heja på kon så att hon bajsade i just den ruta som hade det nummer man fått i lotteriet.

Eftersom arrangören sålt slut på 600 lotter med nummer mellan ett och hundra blev det sex vinnare i kobingon som alla fick 1 000 kronor var.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons