Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog myntet vägen?

Annons

Även en gåva som Tidström fick av en inspektör Åman i Säter försvann, men det lastas inte Säterborna för. Gåvan var "ett stycke utslagit koppar som hade tre präglar af en creutzer som Gust. Adolph hade till skiljemynt". Kopparstycket var en "ten" ämnad som myntämne.

Berättelsen hittar vi i Svensk Numismatisk tidskrift. En tidskrift för myntsamlare.

Syftet med Tidströms Dalaresa var att samla in mineraler för Lovisa Ulrikas naturaliekabinett på Drottningholms slott.

Tidström beskriver Säter som "lite ungefär som Enkjöping" och konstaterade att där "fordom i Gust, Adolphs tid varit myntverk som sedermera flyttades til Avestad".

Han beskriver också hur Säterborna höll sig med en egen penningform bestående av gamla penningar som de gav ett eget värde. Mynten kallades för "halförar" och var mynt slagna under drottning Kristinas tid. "Halförar" förklaras som 1/2 öre kopparmynt (km) vilket var lika med 1/4 öre silvermynt.

Intressant i sammanhanget är att Säterborna höll sig med de mynt som slagits i Säter drygt hundra år tidigare.

Från Säter reste Tidström vidare till Garpenbergs gruvor och besökte baron Gustav Funk. Där smiddes kopparen innan den skickades till Avesta för att förvandlas till mynt.

I Avesta konstaterade Tidström bland annat att bruket låg på "rätt väl på en vacker plats vid ån öfverst i byn eller staden och var rätt skiöna och ansenliga verkhus".

I Avesta bjöd Dalälven på en säker vattenkraft till skillnad från Ljusterån som kan bli snål med vattnet sommartid. Men det första mynthuset som uppfördes i Säter spolades bort av en vårflod.

Fotnot: Anders Tidström, svensk mineralog och kemist, född i Mariestad 1723, död 1779. Tidström studerade vid Uppsala universitet och genom sin "håg och lust" för naturvetenskapen började han att bevista Carl von Linnés privata föreläsningar och mellan åren 1749 och 1753 även hans privata kollegier. I sin avhandling behandlade han födelsestaden och disputerade den 23 december 1748. (Wikipedia)

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons