Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart ska barnen ta vägen?

Annons

Om två veckor tar barn- och utbildningsnämnden, bun, upp problemet kring öppna förskolan i Furudal som ett extra ärende.

- Det finns i dag inga pengar till verksamheten som tidigare varit kostnadsfri. Det är en politisk fråga som nämnden ska ta ställning till och under tiden ligger verksamheten i malpåse, säger förvaltningschef Åsa Nilstam.

När kommunen sålde före detta kommunalhuset i Furudal till Per Henriksson fanns öppna förskolan i en lokal i huset.

- Om inte en reducerad hyra går att betala hoppas jag kunna täcka kostnader för värme och el. När jag plötsligt fick höra att man flyttat ut ur lokalerna blev jag naturligtvis förvånad. Jag vill inte slänga ut verksamheten. Öppna förskolan ska inte stå utan lokaler. Jag erbjuder hyresfritt åtminstone de två veckorna fram till nämndsammanträdet, säger hyresvärden Per Henriksson.

- Jag såg helt enkelt inget annat alternativ än att så snabbt som möjligt flytta ut ur lokalerna. Lokalerna kostar pengar varje dag. Från den tredje december till i dag har hyresvärden begärt en hyra på 6 000 kronor, pengar som vi inte har. Flytten var den enda lösningen just nu. Möblerna och inventarierna är tillsvidare magasinerade.

- Jag vill naturligtvis inte skrota verksamheten men om verksamheten ligger nere för länge finns risk att den självdör, säger rektor Svante Axelsson i Furudal.

- Snart påbörjas ombyggnaden av Furudals skola den beräknas pågå under två år. Efter det hoppas jag på en lösning för öppna förskolan som kan fungera i längden. Då finns lokaler lediga för öppna förskolan i Vindförbergs förskola och därmed anser jag verksamheten vara säkrad inför framtiden. De två närmaste åren är enligt min mening avgörande för öppna förskolan, anser Svante Axelsson.

- Vår ambition är och har varit att öppna förskolan i Furudal ska finnas kvar. Den är mycket betydelsefull för både barn och föräldrar. Vi vill rädda öppna förskolan, säger Lars Wennås, fp, ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

- Jag visste inte att läget var så akut. Bun måste få en framställan för att vi ska kunna behandla den ekonomiska situationen. Situationen måste lösas så snabbt som möjligt för att inte barnen och föräldrarna ska bli lidande, anser Wennås.

Den 25 januari tar bun upp frågan som ett extra ärende.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons