Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsågod, nu får du dra tyngre "väg-lass"

Annons

Under många år har tjänstemännen i EU jobbat med att försöka få gemensamma regler för körkorten i alla medlemsländerna. Alla olika önskemålen från medlemsländerna ska jämkas samman, idag finns det cirka 110 olika varianter.

Nu har det dock kommit så långt att EU-parlamentet antagit ett direktiv för nya regler.

För svenskt vidkommande är den mest intressanta förändringen att totalvikten för kombinationen personbil och släp höjs från nuvarande 3500 kilo till 4250 kilo. Därmed är det många som kör med husvagn och hästtransporter som kan andas ut.

Det fanns nämligen ett krav på att alla som skulle köra med släp över 750 kilo skulle ha behörighet för tungt släp, det som kallas BE-körkort.

Nu blev det istället en höjning av totalvikten. Problemet har varit att både bilar och husvagnar blivit allt tyngre genom åren.

En av de vanligaste dragbilarna i Sverige är Volvo V70 och den väger runt 1700 kilo och får dessutom lasta cirka 450 kilo. Det ger en totalvikt på 2150 kilo. Följden blir att det bara blir 1350 kvar innan taket på 3500 kilo nås.

Sveriges vanligaste storlek på husvagnar är exempelvis Polar 560 eller Kabe ametist, båda två har en totalvikt på som lägst kring 1370 kilo och får därmed inte dras av en Volvo om föraren bara har B-körkort. Med BE- får husvagnen väga 1800 kilo. Frågan är hur många som nonchalerat dessa 20 kilo och kört i alla fall.

De nya reglerna innebär att ovanstående fordonskombination får väga maximalt 4250 kilo och därmed går det att ha ett släp eller husvagn på 1700 kilo efter Volvon.

Fortfarande får inte släpets totalvikt överstiga dragfordonets tjänstevikt för att ekipaget ska få framföras med B-körkort.

Från början fanns det förslag och önskemål om att totalvikten skulle höjas även för lätta lastbilar och husbilar. Skälet är att många husbilar ligger på gränsen till 3500 kilo och har för att klara detta väldigt låg lastvikt.

Men det blir inget med det, istället kommer ett nytt körkort att införas.

Det ska kallas C1 och ska gälla för lastbilar och husbilar på en totalvikt maximerad till 7000 kilo och ett likande för bussar benämnt D1 och med begränsningen 16 passagerare.

Även ett nytt gemensamt körkort kommer att införas över hela Europa och det ska enligt uppgift likna det som i dag finns i Sverige.

Det ska dessutom ha ett chips monterat med alla uppgifter lagrade.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons