Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningsflagg för friskolan Sebor

Annons

Nu är det dags att hissa varningsflagg för friskolan Sebor i Borlänge. Den som följt den massmediala bevakningen av skolan i press, radio och tv, häpnar.

Rektor Raskopp vägrar en folkvald politiker insyn i verksamheten. Trots att det är vi skattebetalare som finansierar verksamheten får inte vår utsända komma in.

Om man inte klarar av att hantera ett oväntat besök, är frågan vad rektorn ifråga har att dölja.

Ännu mer intressant är att följa skolan via dess hemsida. Där raljerar rektor Raskopp med de som törs ifrågasätta verksamheten. Han anklagar också hantverkare för att rapportera sina iakttagelser till politiker.

Rektor Raskopp tänker minsann efterforska källor och kontakta de byggföretag som gjort jobb på skolan. Han skriver att hantverkarna sällan är på jobbet, då de väl har fullt upp med att rapportera. Beklämmande påståenden.

Men Herre Gud! Vad håller rektorn på med? Han skriver på hemsidan om Sovjetunionen och låter sitt hat mot folkvalda politiker, socialdemokrater, lysa igenom.

Snacka om att kasta sten i glashus. Han använder ju här själv stalinistiska metoder. Den som yppar något om vad som förekommer inför skolans väggar har efterräkningar att vänta.

Det är inget annat än ett förakt för demokratin, vid en skola som säger sig vara demokratisk och hylla fria ideal. Det är verkligen dags att hissa varningsflagg för Sebor.

Jag ifrågasätter inte den pedagogiska lära som skolan säger sig tillhöra, den vet jag för lite om, men de metoder som skolans högst ansvarige person tillämpar. De är inget annat än skrämmande.

I en insändare framgår att barnen trivs och mår bra av att gå på skolan. Det låter tryggt. Det är bra. Vi måste tänka på barnens bästa, oavsett om det är en kommunal skola eller en fristående.

Men det krävs mer ödmjukhet och demokratiskt tänkande av skolans ledning. I annat fall anser jag att de skattepengar som jag skjuter till verksamheten, är bortkastade.

En skattefinansierad friskola ska inte driva kampanj mot politiker på sin hemsida. Inte heller hetsa mot en yrkesgrupp som utför sitt arbete.

BORLÄNGEOBSERVER

Mer läsning

Annons