Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för tjuvar på stranden

Annons

Se upp för tjuvar på stränderna. Antalet stölder på Sveriges stränder ökade förra året med 25 procent.

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet enligt försäkringsbolaget If. En av anledningarna till att strandstölderna ökar, samtidigt som andra stölder minskar, är att vi bär med oss dyrbarare saker till stranden, tror If.

Lois Vuitton-väskor, Gucciglasögon, I-pods och mobiltelefoner är begärliga saker för strandtjuvarna. Dyra prylar som dessutom är lätta att sälja vidare. Och för den som blivit av med sakerna är det många gånger svårt att få ut pengar på försäkringen.

En normal hemförsäkring täcker bara stölder om man har rimlig koll på grejerna. Därför får en kamera, mobiltelefon eller annat stöldbegärligt inte lämnas synligt, konstaterar Björn Jonason, produktspecialist på If.

Det flesta stölderna sker när ägaren tar sig ett dopp och de flesta stölderna drabbar ungdomar. Väldigt få av stölderna klaras upp.

If tipsar om ett bärbart kassaskåp utvecklat av surfare i Australien. Skåpet är av plast och har en rörelsesensor som tjuter om någon försöker bära i väg med det. Oljudet slutar först när ägaren knappar in sin pin-kod.

TT

Mer läsning

Annons