Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för snökaos och ishalka närmaste dygnet – meteorologen: "Var försiktiga"

Flera vädertjänster varnar för ymnigt snöfall och plötslig ishalka det kommande dygnet. Det rör sig ett stort nederbördsområde upp över Dalarna samtidigt som luften blir mildare på måndagsmorgonen.
– Var försiktig och packa ner extra varma kläder i bilen om du måste köra, säger meteorologen Christopher Hallgren på Foreca.

Annons

Både SMHI och Foreca går ut med klass 1-varningar för det kommande dygnet. Det rör sig ett stort nederbördsområde upp över Dalarna som förväntas komma in i södra delarna sent ikväll. Det ska allmänt falla 10 till 15 centimeter snö och upp till 20 centimeter snö lokalt.

– De största mängderna förväntas komma i de nordvästra delarna och i fjällen, men räkna med ymnigt snöfall i hela länet under natten och imorgonbitti, säger meteorologen Christopher Hallgren på Foreca.

Läs också: Föraren ska ha kört 9 km/tim för fort – nu åtalas han

 Snön kan falla in på förmiddagen, men sen väntas mildare luft med underkylt regn. Det kan bli ett mycket besvärligt väglag enligt meterologen.  

– Var beredd på att det tar längre tid på vägarna, kolla upp prognosen innan och packa ner extra varma kläder om du måste ge dig ut, säger Christoffer Hallgren.

På E16 vid Lugnetrondellen i Falun hade en bil kört av vägen på måndagsmorgonen. Räddningstjänsten larmades inte ut på den olyckan. Foto: Läsarbild

Det är verkligen inte det första snöovädret denna vinter och förmodligen inte det sista heller. Vintern lär vara kvar mars ut menar Hallgren. För den som väntar på våren så får man vänta lite till.

– Det krävs en dygnstemperatur på över noll grader i sju dygn och det är det bara det sydligaste Skåne som har lyckats med än så länge. Vi får nog vänta till april innan det händer, säger han.

 

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Mer läsning

Annons