Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för psykproblem av Tamiflu

Annons

Tar du medicinen Tamiflu mot influensa? Var då uppmärksam på att du kan börja bete dig underligt.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s läkemedelskommitté (CHMP) rekommenderar att produktinformationen för det virushämmande läkemedlet Tamiflu ska ändras så att den tydligt anger att det finns en liten risk att drabbas av oönskade psykiska biverkningar vid medicinering. "Kramper, sänkt medvetande, onormalt beteende, hallucinationer och delirium har rapporterats under användande av Tamiflu, vilket i sällsynta fall har lett till oavsiktliga skador", lyder informationen som CHMP vill att patienterna ska få ta del av.

Kommittén betonar också att patienterna, i synnerhet barn och ungdomar, bör övervakas noga under medicineringen och att läkare bör kontaktas omedelbart vid tecken på onormalt beteende.

Granskningen av Tamiflu kommer att fortsätta men än så länge överväger nyttan med medicinen riskerna, konstaterar EMEA och CHMP.

I Japan, som använder mest Tamiflu i hela världen, har flera fall av delirium, hallucinationer och andra ovanliga psykiska biverkningar rapporterats hos barn som behandlats med Tamiflu. 54 barn har dött i samband med behandling, bland annat på grund av självmord, enligt det japanska sjukvårdsministeriet.

TT

Mer läsning

Annons