Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för Ljungberghallen?

Annons

Nu när planer finns på att montera ner Bobergshallen, numera Ljungberghallen, och bygga upp den på nytt vid Folkets park, så verkar detta inte vara riktigt genomtänkt.

Stål som är tillverkat i Domnarfvets Jernverk (som det hette då) för mer än hundra år sedan klarar inte de krav som det numera ställs på byggnadskonstruktioner, för det ändamål som det är tänkt.

Man hade ju inte de kunskaper om stålframställning, gjutning och valsning som finns i dag. Att sätta upp samma konstruktion igen för en byggnad som ska användas som samlingslokal kan väl knappast vara tillrådligt. Förmodligen ska kanske flera hundra människor vistas i den samtidigt.

Det måste ju räknas som nybyggnad när man sätter upp den igen. Och i så fall måste omfattande förstärkningar göras. Man läser ju ofta om idrottshallar av nyare konstruktioner som rasat samman.

Som alla vet blir det vibrationer om man skulle ha rockkonserter och dylikt, och vad kan hända då? Stål åldras och utmattas med åren, så man bör nog tänka till före.

Hallen är ofarlig där den står nu, men inte om den monteras ner för att återuppbyggas. Kanske det blir billigare att projektera och bygga helt nytt, men då får man väl inga bidrag.

Det är väl tänkt att den ska stå kvar minst i hundra år framöver och då kan man väl inte vara så nostalgisk så att man tummar på säkerheten.

GAMMAL KALDOBLÅSARE

Mer läsning

Annons