Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för åskskador

Annons

- De flesta tv-apparater förstörs via strömförsörjningen, men antennsladden är precis lika viktig att dra ur, säger Jörgen Holmström på Falu tv-service.

Jörgen Holmström har fått jobba extra hårt de senaste veckorna. Ett 60-tal video-, stereo- och tv-apparater och några datorer har kommit in, men bara hälften av dessa har kunnat lagas. I helgen körde Falu tv-service en hel hög totalförstörda apparater till skroten.

- I andra hälften av juli var det ett par rejäla smällar i Hosjö- strand och på Sandviksvägen, säger han.

Men det är inte alltid åskskador är så enkla att få bukt med. Ibland upptäcks en rad följdskador först när "huvudfelet" lagats.

- Jag kan till exempel upptäcka att färgen saknas eller ljudet saknas först senare när jag fått i gång en tv, så det kan sluta med att apparaten blir skrot ändå. Det är det stora problemet med åskskador, säger Jörgen Holmström.

Men vad har man för ersättningsrätt om man står där och har glömt dragit ur antennsladden till tv:n eller inte kommit ihåg att dra ur sladden till sin stackars laptop?

Täcker hemförsäkringen åskskador, Rolf Johansson på Dalarnas försäkringsbolag?

- Ja, det gör den. Självrisken ligger på omkring 1 500 kronor lite beroende på försäkringsbolag. Sedan beror det även på hur gammalt det skadade föremålet är. Om en tv är nio-tio år så blir inte ersättningen så stor.

Gäller samma regler oavsett vilket försäkringsbolag man har?

- Åldersavskrivningen kan skilja lite. Vi har tio procent per år.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons