Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för älg på vägen

Annons

Under sommaren och hösten har riksväg 50 mellan Ludvika och Borlänge fått mitträcken och en hel del nya av- och påfarter.

Bland annat har vägen till Skommartjärnarna och Finnsåsens fäbodkyrka fått en hel ny infart där det dock inte finns grindar.

Jaktlaget som jagar i området har flera gånger sett hur älgar varit ut på vägen, dock har ingen olycka hänt än.

- Vi var där i torsdags och tittade och då var det fem eller sex älgar som gått rakt över vägen på jakt efter nya beten, säger Kjell Örjes, en av jägarna.

Den nya infarten har flyttats cirka 800 meter från den förra infarten. Den gamla infarten hade heller inga grindar men då gick viltstängslet in en bit efter infarten.

Som det ser ut nu så är det mera öppet och strax intill finns en ungskog som nu under vintern fungerar som bete till älgarna.

- Ibland har vi sett upp mot tio olika spår strax intill den här infarten. Tack och lov har inget allvarligt hänt än, säger Kjell Örjes.

Fiskesäsongen i ädelfisketjärnarna brukar vara mellan maj och september. Då brukar trafiken till och från sjöarna vara intensiv.

- Då förstår jag att öppna och stänga en grind kan vara en belastning. Övriga tider borde vi ha en stängd grind.

- Vägen parallellt med riksvägen används då enbart av oss jägare samt skogsägarna och ingen av oss skulle bli störd av att ha en grind, säger Kjell Örjes.

Projektledare för arbetet med mitträcket hos Vägverket är Torbjörn Carlsson vid Vägverket i Falun.

- Den gamla infarten saknade grindar och därför valde vi att ha den nya infarten så, men självklart ska vi undersöka saken.

- Finns det stora risker att älgar kommer ut på vägen kan det gå illa, det är ju 110-väg. Vi ska även tala med fiskeföreningen, säger Torbjörn Carlsson.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons