Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för åldringsbrott – polisen uppmanar barn och barnbarn att prata med sina äldre släktingar

Polisen Dalarna går återigen ut med en varning gällande bedragare som riktar in sig på åldringar. "Den här typen av bedrägeri, när man ger sig på våra äldre, är ett av de mer hänsynslösa", säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Annons
Foto: Claudio Bresciani / TT

Fredagen den 19 januari utsatts en äldre man i Dalarna för ett bedrägeri.

Polisen berättar att mannen, som är i 90-årsåldern, blev uppringt av en kvinna som han trodde var hans dotter. Kvinnan uppgav hon att hon behövde pengar eftersom hon hade problem med bilen.

När kvinnan senare kom hem till mannen gav han henne sitt bankkort och sin kod – och flera uttag gjordes efter från från mannens konto. Någon misstänkt gärningsman har dock ännu inte kunnat gripas.

Tisdagen den 23 januari blev sedan en äldre kvinna i Örebro utsatt för samma typ av bedrägeri. Även i det fallet ringde en person och uppgav sig vara en nära släkting som behövde hjälp med pengar.

En stund senare kom en man, som kvinnan inte kände igen, till hennes lägenhet. Han sa att släktingen satt kvar i bilen utanför och att de skulle komma tillbaka med bankkortet inom en halvtimme.

När mannen inte kom tillbaka ringde kvinnan upp en anhörig för att kontrollera om uppgifterna stämde – något som de inte gjorde.

Detta tillvägagångssätt är knappast ovanligt och nu väljer polisen Dalarna att gå ut med en varning.

– Det är ett tillvägagångssätt som dyker upp med jämna mellanrum, konstaterar Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen Dalarna.

– Uppfinningsrikedomen är hur stor som helst. Vi brukar med jämna mellanrum varna för olika typer av bedrägeri och den här typen, när man ger sig på våra äldre, är ett av de mer hänsynslösa.

Då många av de äldre inte själva finns på sociala medier – där varningarna oftast dyker upp – ser polisen gärna att anhöriga hjälper till att sprida informationen.

– Deras barn- och barnbarn kan förhoppningsvis notera och varna dem föra att inte släppa in obekanta och så vidare.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons