Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för högre eltaxa

Annons

- Skulle det inträffa en lika stor naturkatastrof här skulle vi få betala ut 90 miljoner kronor i ersättning till kunderna och då är konkursen ett faktum, säger Sven-Erik Svahn, vd för Hedemora energi.

Naturkatastrofen i södra Sverige visade att elnätet inte klarar extrema väderförhållanden. Tusentals elkunder fick vänta i veckor på att få tillbaka sin ström. En månad efter stormen beslutade regeringen att Energimarknadsinspektionen, EMI, skulle ta fram förslag på hur Sverige ska få ett elnät som klarar hårda påfrestningar. Under våren blev det klart och i höst läggs en proposition som kan börja gälla efter nyår.

Myndighetens förslag består av 14 punkter. Två av dem har skrämt upp de små elbolagen i Dalarna ordentligt:

4 Kunderna ska har rätt till ersättning vid längre strömavbrott. 800 kronor för lägenhetsinnehavare vid ett tolv-timmarsstopp, efter ett dygn 1 600 kronor och 3 000 kronor för tre dygn, om kunden har en årsavgift för nätet på 1 000 kronor.

4 Inga elkunder ska behöva ha avbrott längre än 24 timmar. Det kravet ska nätbolagen leva upp till år 2011.

För att elbolagen ska klara detta behövs det stora investeringar.

I går förklarade Hedemora energi, Falu energi och vatten, Leksand-Rättvik energi, Malungs elnät och Envikens elnät och Dala elnät Säter hur EMI:s förslag kommer att slå mot bolagen om de genomförs.

- Inom Hedemora energi kommer vi att behöva göra investeringar på 50-60 miljoner. Det betyder 12 miljoner extra per år fram till 2011, säger Sven-Erik Svahn.

Det är kostnader för att gräva ner kablar i marken och sätta upp förstärkta luftledningar.

Inte oväntat blir det kunderna som slutligen får betala för investeringarna. De fem elbolagen tror att prisökningen blir 250 kronor per år för den som bor i lägenhet och 1 200 kronor per år för ett hushåll i eluppvärmd villa.

- Vi måste få verksamheten att gå runt. Alla kostnader som vi drabbas av måste vi föra ut på en kund, säger Bengt Gustafsson, vd för Falu energi och vatten.

De fem elbolagen föreslår i stället en lugnare investeringstakt. Om upprustningen av elnätet tar tio till år i stället för fem klarar de utbyggnaden ekonomiskt. Och om straffavgifterna inte blir så höga vid elavbrott så hotas inte bolagens existens om det skulle inträffa en naturkatastrof i Mellansverige.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons