Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna den lokala servicen

Annons

-Vi har jättebra service i Grangärdeområdet och personligen saknar jag ingenting. Men det är ingen garanti för att vi kommer att få behålla samma service i framtiden, säger GBI:s ordförande Egon Jonsson.

Förutom att man har tillgång till livsmedelsbutiker i Grangärde, Nyhammar, Saxdalen, Sunnansjö och Fredriksberg, vill Jonsson också framhålla offentlig service som lokala "postkontoret" hos Torgboden i Nyhammar, apotek, vårdcentraler med mera.

- Vad gäller handeln så vill jag ha sagt att det inte är förbjudet att handla på andra orter, i större köpcentra, men vi som bor här i bygden bör tänka på vilken betydelse det kan ha om vi handlar lite mer på hemmaplan.

- Vi vill skapa en medvetenhet om att det lilla merinköpet i den lokala butiken kan bidra till en positiv utveckling. Möjligen kan det tyckas att man tjänar på att handla på andra ställen men det är en kortsiktig lönsamhet. Långsiktigt är det sannolikt inte alls lönsamt för då kan det vara så illa att den lokala butiken är borta, konstaterar Egon Jonsson.

Kampanjen kommer i en första etapp att pågå under resterande del av 2005 och början av 2006. EU-projektet Småskalig landsbygdsutveckling stöttar ekonomiskt liksom länsstyrelsen och kommunen.

- Vi räknar med en projektkostnad på 280 000 - 300 000 kronor och i det ingår ersättning till en projektledare som anställs på halvtid under 12 månader. Vem det blir är inte riktigt klart ännu men personen ska vara utsedd före semestrarna.

Projektledaren och andra inblandade kommer att ge sig ut i byarna och intervjua människor som besöker butiker och olika typer av offentlig service.

Vidare kan det komma att anordnas möten på temat "handla mera hemma" liksom att skriftliga enkäter skickas hem till slumpmässigt utvalda hushåll. Inom ett år ska de flesta i bygden ha god kännedom om kampanjen och syftet med den, hoppas och tror Egon Jonsson.

-Vi planerar även att rikta oss till skoleleverna med pedagogiskt upplagd information. Inom denna grupp har vi morgondagens konsumenter och dessutom räknar vi med att via skolbarnen nå föräldrarna.

Kampanjen "handla mera hemma" kom upp som en idé i fjol i samband med att Svensk Kassaservice offentliggjorde planer på att stänga kontoret i Torgboden i Nyhammar från den 1 november 2004. Lokalbefolkningen engagerade sig i ärendet liksom kommunledningen och man lyckades övertyga Alf Bakken vid Svensk Kassaservice i Falun om verksamhetens stora värde.

-I dagsläget har jag inga som helst planer på att göra några förändringar i Nyhammar. Visst, kundunderlaget har sjunkit något men så ser det ut i hela landet, säger Alf Bakken som menar att kontoret i Nyhammar tills vidare fyller en funktion med tanke på att närmaste kontor finns i Ludvika.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons