Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt och regnigt under 2006

Annons

Årsmedeltemperaturen blev plus 5,6 grader vilket senast nåddes 1975. Normalt är plus 4,3 grader.

Den totala nederbörden uppgick under året till 700 millimeter mot normalt 613 millimeter.

Början av året inleddes vädermässigt helt normalt, både vad gäller temperatur och nederbörd. Vårmånaderna mars och april kom dock med kyligt väder, mars med en månadsmedeltemperatur fem grader kallare än det normala.

Årets lägsta temperatur kom följaktligen också denna månad den nionde med minus 27,7 grader. Inte sedan 1962 har mars uppvisat en liknande kyla.

Året började också med ett helt normalt snötäcke, med största snödjupet på 48 centimeter den 5 mars. Snön låg sedan kvar ända till den 18 april. Detta medförde att våren kom ovanligt sent, den 11 april, meteorologiskt sett.

Från och med juni blev sedan varje månads medeltemperatur högre än normalt, juli och augusti som mest med tre grader över det normala.

Högsta temperaturerna låg alla tre sommarmånaderna kring 30 grader vilket inte inträffat de senaste 20 åren. Trots en sen vår så kom då sommaren tidigt, redan den 4 maj, samtidigt med att våra sjöar något sent blev isfria.

Sommaren var, med undantag av augusti, mycket torr. Juni och juli med knappa hälften av normal nederbörd medan augusti däremot nästan gav det dubbla månadskontot.

Hösten började sedan fint med en torr och varm september men följdes av stora skyfall under oktober som vi inte sett dess like till på 30 år.

158 millimeter eller tre gånger den normala nederbörden kom under månaden, och gjorde att sjöar och vattendrag fylldes till brädden.

Den sista oktober kom också första snön och en veckas kyla vilket gjorde att vinter inträdde den 1 november.

Snön försvann dock redan efter två veckor då luften åter blev varm. Höstens höga vattenstånd återgick till en mer normal nivå i slutet av året, sedan november och december lyckligtvis kommit med små nederbördsmängder.

November och december var ovanligt varma där julmånaden gav ett överskott med hela fem grader över medelvärdet vilket därmed kvittar mars månads kyla.

De höga temperaturerna under dessa två månader liksom början av januari 2007 gjorde att sjöarna legat öppna med bara vissa vikar isbelagda.

Julhelgen lyste därmed också grön utan minsta snötäcke vilket hör till ovanligheterna, senast 2000 och innan dess 1994 och 1992.

Rykten säger att det var likadant vintern 1924 - 25. SMHIs mätstation låg på den tiden vid skolan i Stjärnsund och ur gamla rapporter visar det sig att detta stämmer.

Även januari och februari var då varma. "De gamle" i Stjärnsund har berättat att i samband med kolning av böndernas milor, kunde träkolet inte som vanligt fraktas till bruken med häst och släde utan man lastade i ekor och rodde över bland annat Grycken.

JAN-OLOF CARLSSON

Mer läsning

Annons