Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen en plåga

Annons

- Men vi har recept på vätskeersättning och för den som inte äter så mycket mat går det att energiberika kosten. Många trivs också med värmen och då får man se till att de sitter i skuggan och har något på huvudet. Behagligaste tiden att sitta ute är efter frukost, säger Klas Öhman.

När tidningen gör ett stopp vid Allégården en eftermiddag är det bara två äldre som sitter ute i skuggan. Den ena är Anna Bolin som sitter tillsammans med tre ungdomar. Bredvid sig har hon 17-åriga Markus Åkerlund som går på handelsprogrammet på Högbergsskolan och är solstråle på Allégården för tredje och sista veckan.

-Det är första gången jag arbetar med gamla människor och det är hur bra som helst. Jag slipper torka och duscha. Att mata är rätt kul för det är så lätt. Min syster har fått en unge och den har jag också provat att mata. Det är mycket lättare att mata gamlingar, säger Markus.

Det märks att han byggt upp relationer. Han berättar att hon är förtjust i blommor och Markus är själv väldigt glad över att få höra de gamlas historier, om allt som rör livet.

Tidningen stannar också till en förmiddag, innan dagen är som hetast, för att se hur åldringarna på Solhöjden har det.

Inne i entrén luktar det unket, där ligger vita påsar med något som ser ut som klädbylten och odören känns kväljande. Innanför ytterligare en dörr doftar det helt annorlunda. Doften av nybakade muffins sprider sig tack vare solstrålarna Izabell Edlund, 17 år, och Anna Öbrell, 17 år.

Längre in sitter åldringarna samlade och tittar på tv. En av dem får besök och rullas bort från de andra. Det är Olly Berglund, snart 80 år, vars dotter Majvor kommer med nyplockade rosor i handen.

-Vill du ha lite dricka mor?

De sätter sig ute i skuggan och Olly lyser upp när Majvor plockar fram en stor godispåse.

-Det är skönt ute. Kyla är inget vidare, säger Olly som fått håret rullat denna dag, vilket sker varje torsdag då hon får bada.

- Två gånger i veckan hälsar jag på och då går vi ut. Men personalen går ut med dem allihop, säger Majvor.

Solhöjdens enhetschef Britt Henriksson berättar om de aktiviteter som de äldre erbjuds, med dagverksamhet tre dagar i veckan bland annat. Och varje vecka hela sommaren kommer två flickor och sjunger för dem.

-Vi har en fin innergård men när det är så här varmt vill de inte gå ut, säger Britt och pekar ut oasen i mitten av byggnaderna som bildar en fyrkant.

-I går var elva av dem hem till en som arbetar här. De var hembjudna till Gun Larssons trädgård i Furbo.

Solstrålarna Izabell och Anna gör sin tredje vecka på Solhöjden, men de avlöses av ytterligare tre personer i tre veckor som i sin tur avlöses av två ungdomar till.

-Jag har kanske valt helt fel linje, konstaterar Izabell Edlund som går hotell- och resturang.

Så givande är det att vara solstråle. Och lika positivt är mötet för de gamla.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons