Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmejakten har börjat

Annons

Ägare av AB Igrene är Paul Storm, Mats Budh och Sören Hedberg med familjer som tillsammans kontrollerar 85,2 procent av röster och kapital. Resten innehas av privatpersoner och företag i Dalarna.

Sören Hedberg är den stora entusiasten bakom jakten på geotermisk värme och han menar att det som gömmer sig under Moras yta kan värma hela Siljansregionen.

Nu är tanken att borra en massa djuphål och genom dessa ta upp varmvatten som matas in i en speciellt framtagen axialgenerator som genererar elektricitet.

10 000 borrhål och tiogradigt vatten kan, enligt Igrenes beräkningar, generera 15 terrawattimmar, eller en tiondel av Sveriges behov. Tjugogradigt vatten ger 30 terrawattimmar.

Borrhållens djup kan vara allt mellan 500 och 1 000 meter och om fem år beräknas att 400 hål borrats för en investering på 500 miljoner kronor.

Igrene byggs upp med 840 000 aktier. Genom emission släpps en miljon aktier ytterligare à 60 kronor styck. Det ger 60 miljoner kronor att inleda energijakten med. I takt med att elproduktionen kommer igång ramlar det in kosing till fortsatt exploatering.

Axialgeneratorn är färdigutvecklad och klar för produktion i större skala av Global Green Management AB i Husum, i vilket bolag Igrene är delägare.

Värmepumpar är också någonting som kan komma in i bilden om och när man hittar varmvattenreservoaren i Siljansringen.

Att den finns därnere och är åtkomlig har sin grund i ett meteoroitnedslag för många miljoner år sedan.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons