Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmande alternativ som ovanlig julklapp?

Annons

Försäljningen av luftvärmepumpar har fullständigt exploderat under 2005. Och än värre kommer det bli under nästa år. En "boom" är kanske rätta ordet i sammanhanget.

- Jag är övertygad om att ruschen kommer att bestå under 2006. Inte minst om regeringens förslag om bidrag vid konvertering från direktverkande el och olja går igenom, tror Leif Pettersson.

I fjol sålde Ludvika Kylservice 140 luftvärmepumpar. I år har den siffran ökat med ytterligare 30-40 procent det vill säga närmare 200 anläggningar.

Orsaken till den kraftiga försäljningsökningen är självklart de kraftiga prisökningarna på olja, el och fjärrvärme.

- Hela året har varit strålande för oss. Vi har till och med haft slutsålt på pumpar vissa delar under året, berättar Stefan Pettersson vid Bergslagskyl i Ludvika.

Även han tror att det kommer att smälla till rejält efter årsskiftet.

- Många avvaktar säkerligen regeringens beslut om bidrag till konverteringar. Oavsett vilket så måste det till förändringar för ett hållbart energisystem i samhället på sikt, understryker Stefan Pettersson.

Bergslagskyl sålde runt 300 pumpar under 2004. Siffran för i år lär inte bli lägre. Företaget har i dagsläget 22 anställda varav 10 i Stockholm.

- Att vi kan bibehålla den siffran beror till stor del på just värmepumparna. Vi har i dag en leveranstid på 14 dagar men vi kan till och med leverera och montera i mellandagarna om så skulle krävas.

Priset på en luftvärmepump ligger i dag på mellan 15 000 - 25000 kronor.

- Utan att lova alltför mycket så vågar jag garantera en elsänkning på mellan 30-45 procent för den som sätter in en luftvärmepump, säger Stefan Pettersson.

Draget kring pumparna är likvärdigt hos Elons på Carlberg.

- Vi har haft fullt drag hela året. Det verkar finnas hur stort intresse som helst för produkten, säger försäljare Anders Rönngren.

I år har företaget sålt runt 250 anläggningar vilket överträffar fjolåret med runt 25 procent.

- Och det kommer att hålla i sig. Intresset är oerhört stort och alla vill ju tjäna pengar genom att få lägre elräkningar.

- En värmepump är intjänad på två-tre år och det är klart att detta är mycket intressant.

Elon erbjuder i dag tre olika modeller i prisklassen från 11 900 kronor till runt 25 000.

- Allt beror på husets planlösning och hur stora arealer som finns i fastigheten, klargör Rönngren.

Att luftvärmepumpen har kommit för att stanna råder det ingen som helst tvekan om.

I varje fall inte om man ska tro marknaden i Ludvika med omnejd.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons