Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmedborgare i hetluften

Annons

Om Tällberg Foundations grundare, Bo Ekman, fick bestämma har Shashi Tharoor en fribiljett till högsta post, den dagen Kofi Annan tackar för sig. Diplomatiske Tharoor, däremot, fintar gärna bort sådana påståenden.

- Annan är en utmärkt generalsekreterare och kommer förhoppningsvis att sitta kvar länge till, menar Shashi Tharoor, som ställer upp på en kort intervju mitt i det fullspäckade Tällbergsprogrammet.

Han har sett många konferenslokaler från insidan, och utsikten från kontoret i FN-skrapan i New York är förstås av en betydligt mer urban miljö än den man hittar i Dalarna.

- Jag har bott i Schweiz och tyckte utsikten över Génèvesjön var vacker, men det här är ännu bättre, det är inte alls lika exploaterat, säger han och tittar ut över den glittrande Siljan.

Tror du att diskussionerna kan påverkas av den här omgivningen?

- Man blir ju i alla fall på bra humör. Därmed inte sagt att samtalen inte har saknat en del pessimism och realism också. Men det är ju en bonus att få vistas i en så här vacker miljö.

Shashi Tharoor föddes i England men växte upp i Indien. Med en indisk fil kand-examen i historia gick han raskt vidare till Tufts University i USA, där han blev den yngste någonsin att ta en doktorsexamen från the Fletcher School of Law and Diplomacy.

- Jag definierar mig absolut som indier även om jag med åren också har blivit något av en världsmedborgare, säger Shashi Tharoor med sin tydligt brittiska accent, och tar en klunk av det gröna te han försett sig med på presscentrat i brist på "riktigt" svart te.

Bo Ekman har han lärt känna genom kollegan Kofi Annan, som ju har deltagit i Tällberg forum tidigare, då mötet var stängt för allmänhet och media.

- Bo Ekman är en utmärkt nätverkare och han hälsar ofta på när han är i New York. Han har bett mig komma till Tällberg flera gånger tidigare, men det här är första gången jag har haft möjlighet.

Att Shashi Tharoor är upptagen man går inte att ta miste på. Han har skrivit nio böcker, både romaner och facklitteratur - alltid med Indien i fokus. Satiren ligger honom varmt om hjärtat och han bjuder gärna Tällbergspubliken på roliga anekdoter.

Kanske är det ett sätt att behålla energin mellan mer allvarsamma uppgifter. Förenta Nationerna har varit hans arbetsgivare sedan 1978, då han började jobba för flyktingkommissionen. Senare har han bland annat varit ansvarig för de fredsbevarande operationerna i ex-Jugoslavien. I dag är han FN:s biträdande generalsekreterare. Samtidigt som han fortsätter sitt författarskap och har vunnit flera internationella priser för sina romaner och artiklar.

Hur hinner du med allt?

- Jag sover inte tillräckligt helt enkelt. Men att skriva är en så fundamental del av den jag är, så det klarar jag mig inte utan. Jag har saker inom mig, reaktioner på det jag ser i världen, som måste komma ut. Så jag skriver när jag kan, men mitt uppdrag inom FN kommer alltid i första hand.

Gör FN-uppdraget att du blir begränsad i vad du kan skriva om?

- Visst är det så. Jag skulle aldrig skriva något som kan förolämpa medlemsstaterna. Däremot kan jag göra det med Indien, det tycker jag mig ha rätt att göra eftersom det är mitt hemland. Jag kanske kommer att skriva en bok om FN så småningom, men inte så länge jag jobbar där, säger Shashi Tharoor, som tycker att det är tacksamt att besöka Sverige som representant för Förenta Nationerna.

- Här tar man för givet att FN är en bra sak, men därmed inte sagt att man inte åstadkommer seriösa diskussioner. Det är ingen 'love-fest'. Men jag känner mig mycket välkommen, säger Shashi Tharoor.

Tar du någon lärdom med dig från Tällberg till FN-skrapan i New York?

- Det här handlar ju om ett utbyte. Jag har lyssnat mycket. Förutom att jag medverkat i två framträdanden har jag lyssnat på sex olika debatter och diskussioner.

- Det är intressant att det finns en sådan mix på plats - unga och gamla, experter och amatörer, chineser och europeer - you name it, säger diplomatiske Tharoor, och hastar vidare till nästa möte.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons